Live

Video Donald Trump spune că pandemia de gripă spaniolă din 1918 „a încheiat Al Doilea Război Mondial” pentru că „toți soldații erau bolnavi”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Donald Trump a gafat din nou în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă – președintele american le-a spus jurnaliștilor, încercând să facă o paralelă cu criza COVID-19, că pandemia de gripă spaniolă din 1918 a fost motivul pentru care „s-a încheiat Al Doilea Război Mondial” pentru că „toți soldații erau bolnavi”, relatează The Independent.

„Dacă nu închideam țara am fi avut un milion și jumătate sau două milioane de morți. Acum nu mai trebuie să o închidem, înțelegem boala, înainte nu am înțeles-o pentru că nimeni nu mai văzuse așa ceva înainte. În 1917, marea pandemie a fost un lucru groaznic, au murit între 50 și 100 de milioane de oameni. Cel mai probabil a fost motivul pentru care s-a încheiat Al Doilea Război Mondial. Toți soldații erau bolnavi. A fost o situație groaznică”, a spus Donald Trump.

Oficiali de la Casa Albă au încercat să repare greșeala președintelui spunând că Trump se referea, de fapt, la Primul Război Mondial (1914-1918) și nu la Al Doilea Război Mondial (1939-1945). În fapt, Trump s-a referit în mod incorect și la pandemia de gripă spaniolă care a început în anul 1918, nu în 1917.

Pe de altă parte, istoricii sunt reticenți în a da un verdict în ceea ce privește influența pandemiei de gripă spaniolă asupra Primului Război Mondial – chiar dacă ea a afectat puternic efortul de război și de partea Puterilor Centrale dar și de partea Antantei, cursul Războiului sau finalul lui nu au fost impactate în mod sever de pandemie.

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De Niro îl atacă din nou pe Trump: „E un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi dacă va ajunge iar preşedinte”

Biden îl ironizează pe Trump pentru datoriile adunate în urma proceselor: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

„Vor distruge ţara. Nu avem de ales”. Trump amenință că va face cea mai mare deportare de migranți dacă va câștiga alegerile 

Descoperire macabră la o fostă bază nazistă. Cinci schelete cu mâinile și picioarele tăiate, descoperite la „Bârlogul Lupului”

Partenerii noștri