Live

După o tăcere de aproape o zi, China exprimă prima poziție față de rebeliunea Wagner din Rusia: „O afaceră internă a Moscovei”

Data publicării:
Vladimir Putin și Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Regimul de la Beijing îl susține în continuare pe dictatorul rus, Vladimir Putin, în încercarea sa de a „stabiliza situația” după evenimentele de sâmbătă, când gruparea Wagner a lui Evgheni Prigojin a pornit într-un atac împotriva forțelor Kremlinului, a transmis, duminică, ministerul de externe din Rusia.

Un oficial de la ministrul de externe rus, Andrei Rudenko, a fost primit la Beijing, duminică, de șeful diplomației chineze, Qin Gang. Nu este, însă, clar dacă vizita diplomatului rus în China era deja planificată sau a fost o decizie determinată de rebeliunea grupării Wagner.

În cadrul întrevederii, China şi-a „reafirmat interesul pentru consolidarea unităţii şi prosperităţii Rusiei”, adaugă diplomația lui Putin.

De partea sa, China a publicat un comunicat laconic în care afirmă că ministrul Qin Gang a discutat cu ministrul adjunct Andrei Rudenko „despre relaţiile sino-ruse şi chestiunile internaţionale şi regionale de interes comun”.

Până la publicarea acestor declaraţii, China nu a făcut niciun comentariu public cu privire la rebeliunea grupării paramilitare ruse Wagner, care în noaptea de vineri spre sâmbătă a ocupat mai multe instalaţii militare în regiunea Rostov în sudul Rusiei şi a lansat un marş spectaculos către Moscova pentru a înlocui conducerea militară, pe care liderul grupării, Evgheni Prigojin, o acuză de corupţie și incompetență în războiul din Ucraina.

În relatările sale despre această insurecţie, presa chineză s-a abţinut de la comentarii, aşteptând mai întâi declaraţiile oficiale ale guvernului chinez, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Ministerul chinez de externe a transmis, duminică, un comunicat în care asigură că susţine eforturile Rusiei de a „proteja stabilitatea” acestei ţări.

„Ca vecin amical şi partener strategic, China susţine Rusia în eforturile sale de a proteja stabilitatea ţării, de dezvoltare şi prosperitate”, se arată în comunicatul ce subliniază că evenimentele provocate în Rusia de rebeliunea grupării Wagner sunt o „afacere internă” a Rusiei.

Prigojin şi Kremlinul au anunţat, brusc, sâmbătă seară, sfârşitul rebeliunii şi retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înţelegeri la care a contribuit dictatorul bielorus, Aleksandr Lukaşenko.

Prigojin a declarat că a acceptat acordul pentru a evita vărsarea de sânge. Conform acestui acord, el va fi absolvit de răspunderea penală, dar urmează să plece în Belarus. Şi combatanţii Wagner participanţi la insurecţie au primit promisiunea amnistiei, iar unii vor putea încheia contracte cu armata rusă. Încă nu este clar ce se va întâmpla cu gruparea Wagner, dacă ea va mai exista.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: "Partenerii noștri se tem că Rusia va pierde acest război". Cum a argumentat liderul de la Kiev această declarație

Atac masiv al rușilor, explozii în Kiev și Crimeea. Apărarea aeriană ucraineană spune că a distrus toate dronele lansate

Războiul din Ucraina scoate la iveală defectele și slăbiciunile unora dintre cele mai sofisticate arme americane

Președinta Georgiei a blocat prin veto adoptarea „legii rusești” care a scos zeci de mii de oameni în stradă

Partenerii noștri