Live

Epidemie de asasinate politice în Mexic, pe măsură ce alegerile generale se apropie

Data publicării:

Doi oficiali politici au fost ucişi în weekend în statul mexican Chihuahua, la frontiera cu SUA, ridicând la cinci numărul politicienilor asasinaţi într-o săptămână în Mexic odată cu apropierea alegerilor generale la 1 iulie, transmite AFP, citată de AgerpresCadavrul lui Eduardo Aragon, lider la partidului conservator Encuentro Social, dat dispărut de vineri, a fost găsit duminică având mâinile legate şi ciuruit de gloanţe în portbagajul maşinii sale, pe o şosea din statul Chihuahua, conform poliţiei mexicane.

Câteva ore mai târziu, câteva apeluri telefonice anonime anunţau cum bărbaţi înarmaţi au deschis focul şi au incendiat case şi magazine din micul oraş Ignacio Zaragoza, în acelaşi stat Chihuahua.

Forţele de poliţie au descoperit trei cadavre în ruinele a şase vile şi magazine incendiate şi, într-un râu din apropiere, cadavrul Lilianei Garcia, candidată a Partidului Revoluţiei Democratice (PRD, de stânga; a treia formaţiune în Congresul naţional) la primăria oraşului Ignacio Zaragoza.

Printre locuinţele incendiate se aflau şi cele aparţinând a doi responsabili ai PRD, a explicat poliţia.

În cursul după-amiezii, poliţiştii au descoperit cadavrele a patru persoane, printre care şi o femeie, într-un vehicul incendiat în localitatea Gomez Farias, tot în statul Chihuahua.

Violenţele politice se înmulţesc în Mexic odată cu apropierea scrutinului de la 1 iulie, când vor fi aleşi preşedintele ţării, pentru un mandat de şase ani, parlamentul, precum şi primari şi consilii locale.

Vineri, poliţia a găsit cadavrul lui Addiel Zermann Miguel, 39 de ani, candidat al Encuentro Social la Tenango del Aire, în statul Mexic, şi, cu o zi în urmă, cel al lui Alejandro Gonzalez Ramos, primar conservator al oraşului Pacula, în statul Hidalgo, împuşcat mortal în timp ce se afla la volanul maşinii sale.

Duminica trecută, primarul oraşului Jalisco, în vestul ţării, Jilotlan de los Dolores, candidat pentru un nou mandat din partea Mişcării Cetăţeneşti, a fost de asemenea împuşcat mortal. 

În luna martie a acestui an, aproximativ 30 de candidaţi la alegerile care vor avea loc în iulie în Mexic au fost ucişi.

Victimele sperau să candideze pentru un mandat la alegerile pentru primării şi consiliile regionale. 

Bandele criminale alimentate cu bani din traficul de droguri încearcă să controleze politica, în special la nivel local, şi îi iau ca ţinte pe politicienii care ar putea acţiona împotriva lor.

2017 a fost cel mai sângeros an pentru Mexic din ultimele două decenii, fiind înregistrate 29.000 de crime.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O femeie care a călătorit 5.000 km pentru un bărbat cunoscut online ar fi fost ucisă pentru organe

Jurnalist asasinat în Mexic. Mai mulți oameni înarmați l-au împușcat în timp ce mergea cu taxiul

Cupa Mondială 2022: Mexic a remizat cu Polonia. Lewandowski, autorul primului penalty ratat la competiția din Qatar

Păpuși decapitate și arse, atârnate în pomi și de ziduri. Povestea insulei "bântuite", unde nu mai locuiește nimeni

Partenerii noștri