Live

Fiul fostului dictator Ferdinand Marcos a fost proclamat noul președinte al Filipinelor

Data actualizării: Data publicării:
Ferdinand „Bongbong” Marcos, a câștigat alegerile prezidențiale din Filipine la începutul lunii mai. Foto: Profimedia Images

Congresul din Filipine l-a proclamat oficial, miercuri, pe Ferdinand Marcos Jr. drept noul președinte al țării. Cunoscut drept „Bongbong” în Filipine, Marcos este fiul fostului dictator Ferdinand Marcos, care a condus această țară în urmă cu 36 de ani.

Fostul senator Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr a primit 58,77% din voturile exprimate la alegerile din 9 mai pentru a deveni al 17-lea preşedinte al Filipinelor, potrivit rezultatelor oficiale ale Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, relatează dpa, citat de Agerpres.

El a câștigat la o diferență de peste 16,5 milioane de voturi față de cel mai apropiat rival, vicepreşedintele care îşi încheie mandatul Leni Robredo.

Mama sa - fosta primă-doamnă Imelda Marcos, notorie pentru stilul de viaţă fastuos şi acumularea a 3.000 de perechi de pantofi în timp ce milioane de filipinezi se zbăteau în sărăcie - s-a numărat printre oaspeţi la proclamare în sala de sesiuni a Camerei Reprezentanţilor.

Sara Duterte-Carpio, fiica preşedintelui în exerciţiu Rodrigo Duterte, a fost de asemenea proclamată vicepreședintă a Filipinelor, cu 61,53% din voturi şi un avans de peste 22 de milioane de sufragii asupra celui mai apropiat rival.

Noii lideri ai Filipinelor urmează să depună jurământul în 30 iunie, deşi Duterte-Carpio a anunţat anterior că vrea să depună jurământul mai devreme pentru a putea participa la învestirea lui Marcos Jr. Ei vor avea un mandat de şase ani.

Cu câteva ore înainte de proclamare, protestatari s-au ciocnit cu poliţia după ce s-au adunat în faţa clădirii Comisiei pentru Drepturile Omului, la o distanţă de aproape 10 kilometri de sediul Camerei Reprezentanţilor, unde a avut loc votarea.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Seceta a scos la lumină o așezare veche de 300 de ani. Din apele unui baraj au reapărut morminte și structura unei biserici

Stroe, întrebat dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale: „E un subiect pe care îl vom aborda după data de 9 iunie”

Mircea Geoană spune că pesediștii îl atacă pentru că îi deranjează sondajele: Posibila mea candidatură creează fibrilație în sistem

„Vor distruge ţara. Nu avem de ales”. Trump amenință că va face cea mai mare deportare de migranți dacă va câștiga alegerile 

Partenerii noștri