Live

Fost șef FSB: Un cercetător britanic „instabil psihic” ar fi folosit neurotoxina Noviciok în Amesbury

Data publicării:

Rezidenții centrului pentru persoane fără adăpost John Baker House, din Salesbury, unde locuiește una dintre cele două victime găsite otrăvite cu agentul neurotoxic Noviciok în Amesbury – Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani -, au fost evacuați.

Între timp, a apărut și o ipoteză legat de acest caz.

Secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie, Jeremy Hunt, a declarat că otrăvirea celor doi cetățeni britanici – cuplul Charley Rowley și Dawn Sturgess – este „un lucru absolut oribil”, transmite Sky News.

Oficialul a adăugat că expunerea celor doi la neurotoxina Noviciok ar putea fi o „reminiscență” a atacului Skripal. Jeremy Hunt a dat de înțeles că substanța toxică ar fi ajuns în Amensbury, unde a fost găsit cuplul în stare critică, ca urmare a dispersării ei în Salisbury, aflat în apropiere. „Arată ca un foarte, foarte nefericit – sperăm că nu și tragic – efect secundar al incidentului anterior”, a subliniat secretarul britanic.

Ceea ce nu a menționat, însă, Hunt este cum anume s-ar fi putut răspândi până în Amesbury agentul neurotoxic.

CITIȚI ȘI: Ambasada Rusiei în Olanda: Britanicii sunt „tâmpiți” dacă cred că Rusia a comis un atac cu Noviciok în timpul Cupei Mondiale

De cealaltă parte, deși nu a fost acuzată de Regatul Unit pentru implicarea în acest incident, Rusia a recționat „din oficiu” la acest caz. „Cât de stupidă consideră Rusia, ca să folosească «din nou» așa-numitul «Noviciok» în mijlocul Campionatului Mondial... Spectacolul trebuie să continue?”, se arată într-o postare pe Twitter a ambasadei Rusiei din Olanda.

Nikolai Kovaliov, fostul șef pentru securitate internă din cadrul FSB, a declarat agenției Interfax că noul caz de otrăvire ar putea fi provocat „de un cercetător britanic instabil psihic” care ar fi putut fura toxina letală dintr-un laborator chimic.

Separat, vicepreşedintele Dumei de Stat, Sergei Zhelezniak, a declarat că noul incident din Marea Britanie pare o încercare de a strica percepţia pozitivă a fanilor englezi despre Rusia, ţară care găzduieşte în prezent Campionatul Mondial de fotbal.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski anunță că summitul de pace din Elveția va avea loc pe 15 și 16 iunie. Rusia nu e invitată

China se plânge că e „denigrată” și „reprimată” de SUA și amenință cu represalii după noi sancțiuni americane

Rusia a atacat masiv Ucraina în aprilie. Zelenski: „Au folosit 300 de rachete, 300 de drone și mii de bombe ghidate”

Kremlinul neagă că a folosit arme chimice în Ucraina: Acuzațiile SUA sunt nefondate

Partenerii noștri