Live

Fostul șef al spionilor germani, care urmărea neonaziști, este acum investigat pentru extremism

Data publicării:
Hans-Georg Maassen este acuzat de extremism de dreapta. Foto: Getty Images

Hans-Georg Maassen era responsabil cu vânarea neonaziştilor din Germania. Acum este el însuși cercetat pentru extremism de dreapta de către agenția de informații pe care a condus-o până în 2018, relatează BBC.

Maassen a făcut publică o scrisoare de la Oficiul pentru Protecția Constituției (BfV), în care confirmă că este investigat.

Agenția spune că nu poate comenta cazuri individuale, din cauza regulilor stricte de protecție a datelor cu caracter personal.

Maassen a scris pe X, fosta Twitter, că scrisoarea nu conține „o dovadă substanțială că ancheta este justificată”, adăugând că guvernul se teme de el.

El o acuză pe ministrul de interne de centru-stânga Nancy Faeser că folosește serviciile de informații pentru a lupta împotriva oponenților politici.

În scrisoare, oficialii din domeniul securității vorbesc despre credința aparentă a lui Maassen în teoriile conspirației de extremă-dreapta și antisemite, despre retorica sa anti-migranți și o presupusă simpatie pentru mișcarea de extremă dreapta Reichsbürger, ai cărei membri au fost arestați în decembrie 2022 după o tentativă eșuată de lovitură de stat.

În calitate de șef al informațiilor interne, Maassen a fost acuzat că a minimalizat amenințarea extremei de dreapta în Germania.

De-a lungul anilor, a devenit din ce în ce mai vocal în ceea ce privește presupusele pericole pe care imigranții le-ar reprezenta pentru societatea germană, iar comentariile sale dure pe rețelele sociale l-au transformat într-o icoană pentru dreapta radicală.

În 2018, a fost forțat să plece din funcție – trimis oficial la „pensie anticipată” – după ce a părut să se îndoiască de veridicitatea unui clip care prezenta violență xenofobă de extremă-dreapta la un festival de stradă din orașul Chemnitz, din est.

De atunci, comentariile lui au devenit mai extreme. Într-un articol intitulat „Chimioterapie pentru Germania”, el a comparat migranții cu cancerul.

Experții spun că Maassen pare să fi devenit „radicalizat” – ceea ce este ironic pentru un fost șef al unei agenții însărcinate cu combaterea radicalizării.

De asemenea, el a confirmat acum că noul său partid politic de dreapta, Uniunea Valorilor, pe care l-a lansat la sfârșitul lunii ianuarie, ar fi bucuros să colaboreze cu AfD, principalul partid de extremă-dreapta, pentru a ajunge la putere după viitoarele alegeri regionale.

Într-un interviu acordat agenției de știri germane DPA, el nu a spus clar că partidul său ar urma să formeze o coaliție cu AfD. Dar a confirmat că va coopera la proiecte individuale de lege în parlament și că nu ae avea nicio problemă să se bazeze pe extrema dreaptă pentru a ajunge la putere.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viitorul guvern de extremă dreapta din Olanda va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Explozie puternică într-un bloc din Germania. Trei oameni au murit, iar alți 16 au fost răniți

Olaf Scholz se opune reintroducerii serviciului militar obligatoriu, după modelul Suediei

Olaf Scholz spune că Germania are nevoie de o recrutare militară puternică

Partenerii noștri