Fostul șef al spionilor germani, care urmărea neonaziști, este acum investigat pentru extremism

Data publicării:
Hans-Georg Maassen este acuzat de extremism de dreapta
Hans-Georg Maassen este acuzat de extremism de dreapta. Foto: Getty Images

Hans-Georg Maassen era responsabil cu vânarea neonaziştilor din Germania. Acum este el însuși cercetat pentru extremism de dreapta de către agenția de informații pe care a condus-o până în 2018, relatează BBC.

Maassen a făcut publică o scrisoare de la Oficiul pentru Protecția Constituției (BfV), în care confirmă că este investigat.

Agenția spune că nu poate comenta cazuri individuale, din cauza regulilor stricte de protecție a datelor cu caracter personal.

Maassen a scris pe X, fosta Twitter, că scrisoarea nu conține „o dovadă substanțială că ancheta este justificată”, adăugând că guvernul se teme de el.

El o acuză pe ministrul de interne de centru-stânga Nancy Faeser că folosește serviciile de informații pentru a lupta împotriva oponenților politici.

În scrisoare, oficialii din domeniul securității vorbesc despre credința aparentă a lui Maassen în teoriile conspirației de extremă-dreapta și antisemite, despre retorica sa anti-migranți și o presupusă simpatie pentru mișcarea de extremă dreapta Reichsbürger, ai cărei membri au fost arestați în decembrie 2022 după o tentativă eșuată de lovitură de stat.

În calitate de șef al informațiilor interne, Maassen a fost acuzat că a minimalizat amenințarea extremei de dreapta în Germania.

De-a lungul anilor, a devenit din ce în ce mai vocal în ceea ce privește presupusele pericole pe care imigranții le-ar reprezenta pentru societatea germană, iar comentariile sale dure pe rețelele sociale l-au transformat într-o icoană pentru dreapta radicală.

În 2018, a fost forțat să plece din funcție – trimis oficial la „pensie anticipată” – după ce a părut să se îndoiască de veridicitatea unui clip care prezenta violență xenofobă de extremă-dreapta la un festival de stradă din orașul Chemnitz, din est.

De atunci, comentariile lui au devenit mai extreme. Într-un articol intitulat „Chimioterapie pentru Germania”, el a comparat migranții cu cancerul.

Experții spun că Maassen pare să fi devenit „radicalizat” – ceea ce este ironic pentru un fost șef al unei agenții însărcinate cu combaterea radicalizării.

De asemenea, el a confirmat acum că noul său partid politic de dreapta, Uniunea Valorilor, pe care l-a lansat la sfârșitul lunii ianuarie, ar fi bucuros să colaboreze cu AfD, principalul partid de extremă-dreapta, pentru a ajunge la putere după viitoarele alegeri regionale.

Într-un interviu acordat agenției de știri germane DPA, el nu a spus clar că partidul său ar urma să formeze o coaliție cu AfD. Dar a confirmat că va coopera la proiecte individuale de lege în parlament și că nu ae avea nicio problemă să se bazeze pe extrema dreaptă pentru a ajunge la putere.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri