Live

Franța salută „întoarcerea Poloniei în Europa”, după venirea la putere a noului guvern Tusk

Data publicării:
Noul ministru de externe al Franței, Stephane Sejourne, a plecat în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. Foto: Profimedia Images

Noul ministru de externe francez, Stephane Sejourne, a mers în vizită la Varșovia, în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. În prezența omologului său polonez, Sejourne a salutat „întoarcerea Poloniei în Europa” și relansarea cooperării tripartite cu Germania și Franța.

„Polonia este din nou în Europa şi, odată cu aceasta, există şi speranţa de a avansa rapid în reformele europene esenţiale pentru concetăţenii noştri”, a declarat noul ministru francez de externe Polonia este condusă, de la victoria electorală din octombrie, de o coaliţie pro-europeană al cărei premier este fostul şef al Consiliului European, Donald Tusk.

„Triunghiul Weimar (Paris, Berlin, Varşovia) revine la viaţă şi cred că este un lucru bun”, a continuat el în cursul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski. Oficialul polonez a subliniat, la rândul său, că această cooperare tripartită este o „platformă foarte importantă pentru viitorul continentului nostru”.

Ministrul francez a insistat asupra importanţei cooperării în probleme de apărare, protecţia statului de drept, tranziţia energetică, cooperarea nucleară şi problemele migraţiei. Cei doi miniştri şi-au reiterat sprijinul pentru Ucraina. „Ucrainenii au dreptul să fie obosiţi, dar noi nu”, a ţinut să adauge Radoslaw Sikorski. Polonia este unul dintre principalii susţinători militari şi politici ai Ucrainei.

În acest sens, şeful diplomaţiei de la Varşovia a salutat prezenţa militară franceză pe flancul estic al NATO, în special a celor 250 de instructori francezi care antrenează soldaţi ucraineni în Polonia.

În timpul acestei prime vizite în străinătate, Stephane Sejourne a mers şi la Kiev şi Berlin.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Pus la zid în întreaga țară după ce a "măcelărit" imnul Italiei, Al Bano le-a dat replica celor care l-au criticat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un politician al partidului de extremă-dreapta AfD din Germania a fost lovit cu o scrumieră în cap. Ce a declarat atacatorul

Bărbat împușcat mortal când încerca să incendieze o sinagogă din Franța

Cinci femei și un copil au murit în atacuri cu drone asupra Donețk și Belgorod

Interviu cu ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka. Care vor fi prioritățile Ungariei pentru președinția rotativă a UE

Partenerii noștri