Live

Franța se angajează într-o luptă mai ambițioasă împotriva schimbărilor climatice cu un nou set de legi pentru „înverzirea” economiei

Data publicării:
Foto: Gulliver/GettyImages

Camera inferioară a parlamentului francez a aprobat, marți, un set de legi cu o gamă largă de acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice. Noua legislația va limita viitoarele extinderi de aeroport, va interzice folosirea încălzitoarelor pentru terasele în aer liber și va limita generarea de deșeuri din ambalare, relatează Reuters.

Franța intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, prin comparație cu nivelul din 1990. Activiștii de mediu spun, însă, că ritmul este nesatisfăctor.

Adoptarea acestor legi vine în urma unei hotărâri fără precedent a justiției franceze, conform căreia Franța trebuie să acționeze mai ferm pentru combaterea schimbărilor climatice.

După peste 200 de ore dezbateri în comisiile parlamentare și în camera inferioasă a legislativului, aleșii francezi au aprobat pachetul legislativ cu 332 de voturi pentru și 77 împotrivă.

„În loc de vorbe și de obiective ambițioase dar imposibil de atins și care generează doar rezistență din partea societății, noi am ales să luăm măsuri”, a spus ministra mediului, Barbara Pompili, de la tribuna parlamentului.

Greenpeace a criticat, însă, inițiativa legislațivă pentru că „nu este suficientă”:

„O astfel de lege ar fi fost potrivită în urmă cu 15 ani, atunci când criza climatică nu ajunsese la acest nivel. În 2021, nu este suficientă pentru a combate eficient încălzirea globală”, a declarat Jean-Francois Julliard, directorul Greenpeace Franța.

Ce conține pachetul de legi

Conform noii legislații, încălzitoarele de terasă de la cafenele și restaurante vor fi interzise începând din aprilie 2022; școlile publice vor avea în meniul săptămânal cel puțin o zi fără carne sau pește: supermarketurile vor reduce cosnumul de plastic prin renunțarea la unele forme de împachetare, iar bunuri precum articolele de îmbrăcăminte vor avea un ecoscor, care le va măsura impactul asupra mediului încojurător.

De asemenea, extinderea sau construcția de noi aeroporturi va fi interzisă. Zborurile interne pe rute care pot avea sau au un corespondent în transportul cu trenul, pe durate mai mici de 2 ore și jumătate, vor fi eliminate. Singura excepție vor fi acele zboruri care fac legături cu zboruri internaționale.

În același timp, vânzarea de mașini care emit mai mult de 95 de grame de dioxid de carbon per kilometru va fi interzisă începând cu 2030, iar achiziționarea de biciclete electrice va fi subvenționată.

Proprietarii de locuințe care vor să le închirieze nu vor mai putea să o facă decât dacă acestea îndeplinesc criteriile de eficiență energetică, care vor deveni din ce în ce mai dure începând cu 2025.

Legea urmează să ajungă în Senat, unde va primi votul final.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Oamenii de știință au reușit să producă „plasticul viu”. Cum ar putea salva materialul-minune planeta de la dezastru ecologic

Tinerii pe care nu avem voie să îi dezamăgim

Țara care își mută capitala pentru că actuala se scufundă în mare. Pentru asta, se construiește un oraș de la zero

Țările G7 s-au angajat să-și închidă centralele pe cărbune până în 2035

Partenerii noștri