Live

Germania discută cu aliaţii din NATO despre trimiterea de rachete Patriot în Ucraina. Stoltenberg a dat de înțeles că nu se opune

Data publicării:
Baterii Patriot din SUA. Foto: Profimedia Images

Germania a anunțat vineri că discută cu aliaţii din NATO propunerea Poloniei ca sistemele de apărare antiaeriană Patriot ale armatei germane să fie trimise în Ucraina. Secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, sugerase anterior că NATO nu s-ar opune unei astfel de măsuri.

„Discutăm cu aliaţii noştri despre cum să gestionăm (...) sugestia Poloniei”, le-a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german reporterilor la Berlin, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Guvernul german a oferit Varşoviei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spaţiului aerian polonez după ce o rachetă a lovit teritoriul polonez săptămâna trecută, omorând două persoane. Ministrul apărării al Poloniei, Mariusz Blaszczak, a cerut însă ulterior Germaniei să trimită aceste unităţi de rachete Ucrainei.

Potrivit lui Stoltenberg, astfel de desfăşurări ar trebui să fie decizia statelor individuale, luând în considerare reguli pentru utilizatorii finali.

„Deciziile specifice cu privire la sisteme specifice sunt decizii naţionale”, le-a spus el reporterilor la Bruxelles.

„Uneori există acorduri despre utilizatorii finali şi alte lucruri, aşa încât trebuie să se consulte cu alţi aliaţi. Dar, în cele din urmă, (decizia) trebuie luată de guvernele naţionale”, a adăugat el.

Sistemele Patriot sunt produse de compania americană Raytheon.

Răspunzând la întrebarea dacă NATO riscă să devină parte în conflict dacă trimite sisteme Patriot în Ucraina, Stoltenberg a amintit că aliaţii au livrat deja arme avansate Kievului, fără a trimite şi personal NATO aferent.

„Aliaţii din NATO au putut deja să livreze Ucrainei diferite tipuri de sisteme avansate de apărare aeriană şi alte sisteme avansate precum HIMARS”, a afirmat Stoltenberg vineri, citat de dpa.

„Modul în care s-a făcut este că, atunci când e nevoie de specialişti să opereze aceste sisteme, fie ele sisteme de apărare aeriană sau alte sisteme avansate de artilerie, ucrainenii au primit instruire într-o ţară NATO”, ceea ce s-ar putea face şi în cazul sistemelor Patriot, evitând desfăşurarea de personal NATO şi riscul de escaladare, a explicat el, citat de Reuters.

Referitor la acelaşi subiect, preşedintele polonez Andrzej Duda a arătat că, „din punct de vedere militar, cel mai bine ar fi dacă ar fi amplasate în Ucraina pentru a proteja şi teritoriul polonez, atunci ar proteja atât Ucraina, cât şi Polonia cel mai eficient”.

„Însă decizia revine părţii germane”, a adăugat el într-o conferinţă de presă la Kaunas, în Lituania.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A cheltuit 150.000 de euro pe operații estetice pentru a arăta ”ca o papușă”, dar a ajuns ”un extraterestru”! Ce a ieșit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

În timp ce armata lui bombarda Ucraina, Putin asista la slujba de Înviere

Volodimir Zelenski anunță că armata ucraineană a mai doborât un bombardier rusesc deasupra Donețk

„Democraţia este ameninţată”. Reacția lui Scholz după ce un europarlamentar german a fost atacat în timp ce lipea afișe

„Extremiștii sunt complet dezinhibați și ne consideră vânat”. Un europarlamentar german, bătut cu sălbăticie în timp ce lipea afișe

Partenerii noștri