Live

Germania nu a cheltuit niciun cent din fondul de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei

Data publicării:
Germania nu a cheltuit niciun cent din fondul de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei. Foto: Profimedia Images

Germania nu a cheltuit încă niciun cent din fondul special de 100 de miliarde de euro pe care cancelarul Olaf Scholz l-a anunţat anul trecut, în februarie, pentru modernizarea armatei, a declarat Eva Högl, raportorul comisiei parlamentare de apărare din această ţară, scrie BBC.

Mai mult, spune ea, armata germană este mai slab echipată acum decât era la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, care a impulsionat planurile de înzestrare militară.

Eva Högl, care face parte din acelaşi partid ca Olaf Scholz, a prezentat raportul privind înzestrarea armatei în faţa parlamentului.

"Din nefericire, trebuie să constat că în 2022 nu s-a cheltuit nici măcar un singur euro sau măcar un cent din fondul special", a spus Högl.

Forţele armate "beneficiază de prea puţin în toate domeniile, chiar mai puţin decât pe 24 februarie 2022", a adăugat raportorul, referindu-se la începutul invaziei ruseşti în Ucraina.

Aceasta a spus că barăcile în care stau soldaţii germani sunt "demne de milă", unele dintre ele ducând lipsă de "toalete funcţionale, duşuri curate, săli de sport, bucătării de campanie şi depozite de muniţie".

La 27 februarie 2022, imediat după începutul invaziei ruseşti în Ucraina, cancelarul Olaf Scholz a anunţat că, în contextul ameninţării de la Moscova, va mări bugetul pentru apărare la 2% din PIB şi va crea un fond special de 100 de miliarde de euro pentru înzestrarea şi modernizarea armatei.

Banii ar fi urmat să fie folosiţi în special pentru investiţii şi proiecte de armament, a spus la momentul respectiv Scholz, al cărui anunţ a fost aplaudat în picioare de parlamentari.

Planurile includeau, printre altele, achiziţia de blindate Puma, de producţie germană, însă primele 18 vehicule testate în acest scop s-au defectat în cadrul unui exerciţiu, iar planurile au fost suspendate.

Germania a trimis însă un ajutor militar consistent în Ucraina, în ultimul an, de la muniție la sisteme antiaeriene defensive, iar de curând a acceptat și trimiterea de tancuri Leopard.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A văzut cum a apărut în public la Miami și a întrebat-o direct: ”Ești bolnavă?”. Răspunsul dat imediat de model

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Democraţia este ameninţată”. Reacția lui Scholz după ce un europarlamentar german a fost atacat în timp ce lipea afișe

„Extremiștii sunt complet dezinhibați și ne consideră vânat”. Un europarlamentar german, bătut cu sălbăticie în timp ce lipea afișe

Zaharova acuză NATO că se pregătește „serios” pentru un război cu Rusia: „Să recunoaștem asta”

Berlinul vrea să scape de vila lui Joseph Goebbels, ministrul de propagandă al lui Hitler: "Luați-o, e cadou!"

Partenerii noștri