Live

Guvernul lui Merkel, în prag de colaps. Social-democraţii ar putea ieşi de la guvernare

Data actualizării: Data publicării:

Guvernul Angelei Merkel trece printr-o nouă criză după ce liderul social-democraţilor germani, principalul partener al CDU în coaliţia de guvernare, a demisionat în urma rezultatului catastrofal al partidului în alegerile europarlamentare, relatează The Independent.

Andrea Nahles şi-a dat demisia din poziţia de lider al partidului de centru-stânga SPD după o serie de rezultate proaste în alegeri. SPD, în trecut principalul partid de stânga, este eclipsat acum de Partidul Verzilor.

„Discuțiile din interioriul facțiunii parlamentare și feedback-ul partidului mi-au arătat că nu mai am sprijinul necesar pentru a continua să-mi exercit îndatoririle”, a declarat Nahles.

Partidul Angelei Merkel, CDU, se află în ceea ce se numește o „Mare Coaliție” cu SPD, o înțelegere între cele două mari partide care au decis să formeze împreună guvernul. Plecarea Andreei Nahles deschide posibilitatea unei plecări a SPD-ului de la guvernare dacă un lider anti-coaliție ajunge să conducă partidul.

SPD a scăzut constant și consistent în sondaje de când a intrat în Marea Coaliție începând cu 2013, prăbușirea accentuându-se după ce partidul a decis să reînnoiască pactul în 2017, în pofida pierderilor în alegerile federale, chiar și în fața partidului de extremă dreaptă AfD. În luna martie a anului trecut, conducerea partidului a votat din nou în favoarea Marii Coaliții, iar partidul a continuat să fie pedepsit de alegători pentru participarea la acest pact.

Mai mult decât atât, partidul pierde voturi mai ales în favoarea Verzilor care au reușit să-l coboare pe locul 3. În momentul de față, Verzii au reușit chiar să ajungă pe primul loc în sondaje după alegerile europarlamentare. SPD a câștigat doar 16% dintre sufragii în alegerile europarlamentare de pe 26 mai, cel mai slab scor al partidului, iar sondajele îl arată acum într-o scădere și mai accentuată, la 12%. Voci critice din SPD cer ca partidul să părăsească guvernarea pentru a se putea reînnoi în opoziție.

Dacă SPD va ieși din coaliție, Angela Merkel va avea nevoie de sprijinul verzilor sau al liberalilor, deși încercările de a forma un guvern cu acest formațiuni au eșuat în 2017. O a doua opțiune ar fi continuarea în formula unui guvern minoritar, în condițiile în care cancelarul german a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat la următoarele alegeri.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bloomberg: Trump vrea să pună presiune pe Zelenski să negocieze încheierea războiului cu Rusia, dacă va fi ales președinte

Joe Biden a confundat-o pe Angela Merkel cu fostul cancelar german Helmut Kohl

Parlamentul European vrea să-l excludă pe Viktor Orban de la deciziile UE. Ursula von der Leyen e amenințată cu moțiunea de cenzură

Coaliţia lui Olaf Scholz a fost salvată. Liberalii au votat să rămână în alianţa „semafor”

Partenerii noștri