Guvernul lui Merkel, în prag de colaps. Social-democraţii ar putea ieşi de la guvernare

Data actualizării: Data publicării:
angela merkel summit ue sibiu

Guvernul Angelei Merkel trece printr-o nouă criză după ce liderul social-democraţilor germani, principalul partener al CDU în coaliţia de guvernare, a demisionat în urma rezultatului catastrofal al partidului în alegerile europarlamentare, relatează The Independent.

Andrea Nahles şi-a dat demisia din poziţia de lider al partidului de centru-stânga SPD după o serie de rezultate proaste în alegeri. SPD, în trecut principalul partid de stânga, este eclipsat acum de Partidul Verzilor.

„Discuțiile din interioriul facțiunii parlamentare și feedback-ul partidului mi-au arătat că nu mai am sprijinul necesar pentru a continua să-mi exercit îndatoririle”, a declarat Nahles.

Partidul Angelei Merkel, CDU, se află în ceea ce se numește o „Mare Coaliție” cu SPD, o înțelegere între cele două mari partide care au decis să formeze împreună guvernul. Plecarea Andreei Nahles deschide posibilitatea unei plecări a SPD-ului de la guvernare dacă un lider anti-coaliție ajunge să conducă partidul.

SPD a scăzut constant și consistent în sondaje de când a intrat în Marea Coaliție începând cu 2013, prăbușirea accentuându-se după ce partidul a decis să reînnoiască pactul în 2017, în pofida pierderilor în alegerile federale, chiar și în fața partidului de extremă dreaptă AfD. În luna martie a anului trecut, conducerea partidului a votat din nou în favoarea Marii Coaliții, iar partidul a continuat să fie pedepsit de alegători pentru participarea la acest pact.

Mai mult decât atât, partidul pierde voturi mai ales în favoarea Verzilor care au reușit să-l coboare pe locul 3. În momentul de față, Verzii au reușit chiar să ajungă pe primul loc în sondaje după alegerile europarlamentare. SPD a câștigat doar 16% dintre sufragii în alegerile europarlamentare de pe 26 mai, cel mai slab scor al partidului, iar sondajele îl arată acum într-o scădere și mai accentuată, la 12%. Voci critice din SPD cer ca partidul să părăsească guvernarea pentru a se putea reînnoi în opoziție.

Dacă SPD va ieși din coaliție, Angela Merkel va avea nevoie de sprijinul verzilor sau al liberalilor, deși încercările de a forma un guvern cu acest formațiuni au eșuat în 2017. O a doua opțiune ar fi continuarea în formula unui guvern minoritar, în condițiile în care cancelarul german a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat la următoarele alegeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri