Live

Guvernul ultraconservator al Poloniei schimbă legea electorală cu câteva luni înainte de alegeri

Data publicării:
Șeful PiS, Jaroslaw Kaczynski. Foto: Profimedia Images

Parlamentul Poloniei a adoptat, joi noapte, un amendament la codul electoral vizând creşterea prezenţei la vot la alegerile generale din acest an, o măsură despre care opoziţia susţine că este ilegală şi în beneficiul partidului la putere, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Conform noii legi, mai multe secţii de votare ar putea fi create în sate cu numai 200 de locuitori şi deplasări cu autobuze spre secţii ar trebui organizate pentru persoane peste 60 de ani sau cu dizabilităţi dacă nu există transport public regulat.

Criticii spun că legea nu ar trebui schimbată într-un an electoral, făcând referire la o hotărâre a Tribunalului Constituţional, ce spune că nu trebuie introduse modificări semnificative cu şase luni înainte de convocarea alegerilor.

Polonia va organiza alegeri parlamentare în octombrie sau noiembrie şi în timp ce partidul la putere Lege şi Justiţie (PiS), care are un sprijin puternic în rândul alegătorilor în vârstă şi din mediul rural, conduce încă în sondaje, sprijinul său se reduce în faţa crizei costului vieţii. Liderul principalului partid de opoziţie, Platforma Civică, a declarat că schimbarea regulilor într-un an electoral „încalcă principiile de bază ale democraţiei”.

„Dacă (PiS) este gata (...) să manipuleze legea electorală pentru a-şi creşte şansele electorale, este uşor de imaginat că vor fi capabili şi de alte tipuri de manipulare”, a spus Donald Tusk. Potrivit vicepreşedintelui PiS Ryszard Terlecki, singurul scop al modificărilor este de a creşte prezenţa la vot.

Liderul acestui partid, Jaroslaw Kaczynski, a declarat în octombrie anul trecut că guvernul vrea să creeze alte câteva mii de secţii de votare „pentru ca oamenii care pleacă de la biserică să poată vota”.

Analiştii afirmă că influenţa noilor reguli asupra rezultatelor alegerilor este greu de evaluat în această etapă, dar că asemenea schimbări introduse atât de aproape de alegeri sunt ilegale şi ar fi greu de implementat.

„Cercetarea noastră arată că nu va creşte prezenţa la vot, efectul va fi minim (...), dacă ar fi o idee sinceră, ei ar creşte cel mai mult numărul secţiilor de votare în locuri cu densitate mare a populaţiei, în oraşe”, a declarat Anna Materska-Sosnowska, politoloagă la Universitatea din Varşovia.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ceva mai urât nu există”! A vrut să ”strălucească” la Gala Met, dar ”s-a făcut de râs” + O vedetă, ”imposibil de recunoscut”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un judecător polonez a fugit în Belarus și a cerut azil politic: „Aici este un preşedinte foarte înţelept”

„Astăzi începe un nou capitol pentru Polonia”. Comisia Europeană anunță că renunță la sancțiunile pentru încălcarea statului de drept

Șeful diplomației poloneze crede că Putin „nu e atât de nesăbuit” încât să atace o țară NATO

Polonia vrea să aibă „cele mai bune relații posibile cu SUA, indiferent de cine e la putere”. Sikorski: „Nu mai facem aceleași greșeli”

Partenerii noștri