Live

Jair Bolsonaro, amicul lui Donald Trump, îl felicită pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidențiale

Data publicării:
Jair Bolsonaro, președintele Braziliei. Foto: Getty Images

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, l-a felicitat, marți, pe Joe Biden pentru alegerea în funcția de președinte al Statelor Unite. Cunoscut drept un apropiat al lui Donald Trump pe scena internațională și unul dintre liderii compatibili ideologic cu președintele american în funcție, Bolsonaro a așteptat și el până la confirmarea rezultatului alegerilor în Colegiul Electoral pentru a transmite felicitări.

„Îl salut pe președintele Joe Biden și îi transmit gândurile cele mai bune în speranța că Statele Unite vor rămâne «tărâmul celor liberi și patria celor curajoși». Sunt pregătit să lucrez cu dumneavoastră pentru dezvoltarea alianței Braziliei cu Statele Unite, în apărarea suveranității, democrației și libertății în lume, dar și pentru integrarea comercială”, a declarat Bolsonaro într-un comunicat trimis președintelui ales.

Jair Bolsonaro este un apropiat aliat al lui Donald Trump, iar cei doi au fost aproape de a negocia chiar un acord de liber schimb între cele două țări. După înfrângerea lui Trump, Bolsonaro, un politician de extremă dreapta, rămâne izolat pe plan mondial. Președintele brazilian a susținut, anterior, teoriile conspirației ale lui Trump privind frauda la alegerile din 2020.

Victoria lui Biden îl văduvește pe Bolsonaro de un aliat important pe scena globală, iar viitoarea administrație americană dă semnale că va fi mai intransigentă în ce privește protecția mediului în Brazilia, în contextul în care Bolsonaro a condus țara în perioada celei mai grave distrugeri și defrișări a pădurii amazoniene din ultimele decenii.

Relațiile mai reci cu SUA ar putea, însă, paradoxal, să îl apropie pe Bolsonaro de China, spun unii experți în relații internaționale.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Biden îl ironizează pe Trump la cina corespondenților de la Casa Albă: Sunt un bărbat matur, într-o cursă împotriva unui copil de 6 ani

Posibilul vicepreședinte al lui Trump a recunoscut că și-a ucis câinele: „L-am urât”

Biden înființează un comitet privind utilizarea sigură a inteligenței artificiale. Cine va consilia guvernul SUA

Victoria lui Trump, risc existențial pentru unitatea Europei. Cum ar putea fi dezbinată UE dacă magnatul revine la Casa Albă (Politico)

Partenerii noștri