Joe Biden a fost ales al 46-lea președinte al Statelor Unite (proiecții media)

Data actualizării: Data publicării:
joe biden zambeste
Joe Biden va fi cel mai bătrân președinte al SUA la cei 78 de ani împliniți azi. Foto: Guliver/ Getty Images

Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, conform proiecțiilor anunțate de mai multe canale media, între care CNN și Associated Press, făcute după calcularea voturilor obținute de candidatul democrat în statul Pennsylvania. Acest stat îi aduce lui Joe Biden scorul electoral necesar accederii în funcția de la Casa Albă.

Joe Biden, care avea 253 de voturi electorale, a câștigat scrutinul din Pennsylvania, obținând încă 20 de voturi electorale, astfel încât democratul depășește pragul de 270 de voturi necesar pentru a-i fi proclamată victoria.

Citiți și:  Alegeri SUA 2020. Joe Biden, un veteran al politicii americane călit de drame personale

Kamala Harris devine, la rândul ei, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Citiți și: Cine este Kamala Harris, femeia care scrie istorie în Statele Unite

Alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie intră în istorie ca fiind scrutinul cu cea mai mare participare la vot, iar Joe Biden este președintele care a fost ales cu cel mai mare număr de voturi din istoria Statelor Unite, după cum și Donald Trump este candidatul care pierde cursa electorală cu un număr-record de voturi.

Citiți și:  Prima reacție a lui Joe Biden după ce a fost ales președinte al SUA

Victoria în alegerile prezidențiale a lui Joe Biden intervine la 48 de ani de când a câștigat primul mandat de senator. Avea atunci 29 de ani, iar în scurt timp asupra familiei sale avea să se abată o nenorocire: soția și fiica mureau într-un accident de mașină.

Acum, spun surse citate de CNN, vestea că a fost declarat câștigător i-a dat-o chiar una dintre nepoatele sale, Naomi. Aceasta a postat pe Twitter și o fotografie în care surprinde momentul bucuriei din familie:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce înseamnă victoria lui Joe Biden

La scurt timp după anunțarea proiecțiilor media care pun capăt celor cinci zile de suspans care au trecut de la scrutinul prezidențial, pe străzile din Washington și din alte orașe americane au ieșit oameni pentru a da frâu liber bucuriei.

Mulți comentatori au spus că votul popular masiv pe care l-a obținut Joe Biden - peste 74 de milioane de americani au votat cu el - nu a fost neapărat un vot pro-Biden, ci anti-Trump. Iar viitorul președinte al Statelor Unite este conștient de aceasta. El sublinia în declarația de presă făcută vineri seara că acest vot impresionant arată dorința de schimbare a americanilor. De aceea, a făcut apel la unitate și a dat asigurări că va fi președintele tuturor americanilor. 

Este și mesajul pe care l-a dat susținătorilor săi din campanie, într-un e-mail: „Odată ce campania s-a încheiat, este timpul să punem deoparte furia și vorbele grele și să ne unim din nou ca o națiune. E timpul ca America să fie unită. Și să se vindece. Noi suntem Statele Unite al Americii. Și nu este nimic care să nu putem face, dacă facem împreună”. 

Citiți și:  Pe cine ar trebui să sune Joe Biden imediat după victorie

Un bun cunoscător al României

Reacțiile de felicitare, atât în plan intern, inclusiv din partea unor republicani, cât și cele internaționale au început deja să curgă, semn al aceleiași nerăbdări de a marca o nouă pagină de istorie și de a lucra cu noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, care, la 77 de ani, devine cel mai în vârstă conducător al Americii. Are însă în spate o îndelungată experiență politică, după zeci de ani petrecuți ca senator și opt ani la Casa Albă ca vicepreședinte al administrației Obama. În această calitate, Joe Biden a vizitat și România, în 2009, când a adus vestea că Washingtonul a decis să amplaseze aici elemente ale scutului antirachetă. A revenit în România într-o nouă vizită, în mai 2014

În 2009 Joe Biden a venit în România însoțit de fiica și nepoata sa, iar în 2014 a venit cu soția sa, Jill, care a putut vedea câte ceva din pitorescul României. Iar doamna Biden a promis că va reveni. 

Joe Biden mai fusese anterior în România și în 1999, când era senator.

Citiți și:  Klaus Iohannis îl felicită pe Joe Biden: Aștept să consolidăm parteneriatul strategic

Când ar trebui să-și preia funcția Joe Biden

Președintele ales Joseph R. Biden Jr. s-a adresat națiunii sâmbătă, la ora locală 8:00 p.m. (duminică, ora 3:00, ora României), alături de Kamala Harris, viitoarea vicepreședintă a Statelor Unite. Mesajul a fost unul de unitate și reconciliere națională: să vindecăm America!

Dar lucrurile nu se încheie aici. Cum era de așteptat, Donald Trump nu se va recunoaște învins prea ușor și are de gând să lupte în continuare. Într-o declarație publicată pe site-ul său de campanie, el vorbește din nou despre fraude la vot, deși Comisia Electorală Federală a precizat că nu există dovezi în acest sens, și anunță că de luni se va adresa justiției.

Oficial, mandatul prezidențial se încheie la 20 ianuarie 2021.

Citiți și:  Cine sunt „mințile înguste” și ce legătură au cu alegerile din America? CTP: Trumpismul va rămâne

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri