Live

Japonia se aliniază obiectivelor climatice europene și se angajează că va fi neutră din punct de vedere al emisiilor până în 2050

Data actualizării: Data publicării:
Yoshihide Suga, premierul Japoniei, în conferința de presă susținută după ce a fost confirmat pentru funcția de șef al executivului nipon. Foto: Getty Images

Prim-ministrul Japoniei, Yoshihide Suga, a declarat că țara sa va deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, fapt ce demonstrează o abordare mai îndrăzneață a liderului celei de-a treia economii a lumii în vederea rezolvării crizei climatice, relatează The Guardian.

„Măsurile pentru oprirea schimbărilor climatice nu mai reprezintă o contrângere pentru creșterea economică”, a spus Suga, luni, în primul său discurs în fața parlamentului nipon de când a intrat în funcție.

„Trebuie să schimbăm mentalitatea conform căreia luare de măsuri puternice împotriva schimbărilor climatice va schimba structura industrială a economiei care produce creștere. Declar că obiectivul nostru va fi realizarea unei societăți fără emisii de carbon”, a mai spus el.

Această schimbare de politică aduce Japonia mai aproape de Uniunea Europeană, care și-a stabilit o țintă similară anul trecut. Recent, și China și-a stabilit un astfel de obiectiv pentru anul 2060.

Există încă îndoieli cu privire la capacitatea Japoniei de a atinge acest obiectiv, având în vedere dependența sa de cărbune și combustibili fosili, dar și după ce opoziția față de energie nucleară a crescut în rândul japonezilor, după dezastrul de la Fukushima.

Suga nu a explicat felul în care plănuiește să atingă acest obiectiv sau ce mijloace va folosi, însă a precizat că va promova energia regenerabilă și va prioritiza obținerea energiei nucleare în moduri mai sigure.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dezastrul economic provocat de schimbările climatice este de șase ori mai grav decât se credea (studiu)

Statul Florida elimină prin lege referinţele la schimbările climatice

Cum ajută cei 170 de zimbri reintroduși în România în Munții Țarcu la atenuarea celor mai grave efecte ale crizei climatice

WWF: Subvenţiile agricole acordate în Delta Dunării sunt dăunătoare atât naturii cât şi viitorului comunităţilor

Partenerii noștri