Live

Joe Biden spune că numirea lui Rishi Sunak în funcția de premier al Regatului Unit este „revoluționară”

Data publicării:
Președintele Statelor Unite, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american, Joe Biden, a apreciat, luni, desemnarea lui Rishi Sunak ca prim-ministru al guvernului Regatului Unit ca fiind „revoluţionară”, deoarece el devine prima persoană non-albă care ocupă acest post.

„Este destul de surprinzător, este o piatră de hotar revoluţionară şi asta contează”, a subliniat preşedintele american în cursul unei ceremonii la Casa Albă pentru sărbătoarea hindusă Diwali.

În vârstă de 42 de ani, Rishi Sunak, un bogat ex-bancher cu o carieră tipică elitei britanice, a devenit, luni, cel mai tânăr şef de guvern din istoria contemporană a Regatului Unit, dar şi primul de origine indiană, pentru că bunicii săi au trăit în Punjab, o regiune din nordul Indiei, înainte de independenţa acestei ţări în 1947.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunţat, luni, că Joe Biden va vorbi „în zilele următoare” cu noul premier britanic.

„Preşedintele Biden aşteaptă cu nerăbdare să discute cu (...) premierul Sunak în zilele următoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, precizând că obiceiul impune să se aştepte ca noul prim-ministru să fie primit mai întâi de rege.

Rishi Sunak s-a impus după ce fostul premier Boris Johnson a renunţat, iar adversara sa Penny Mordaunt a eşuat să se califice, la finalul unei campanii fulger declanşate de demisia lui Liz Truss.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prima dezbatere prezidențială americană va avea loc, în premieră, în iunie. Biden și Trump au convenit locul și data

Luptă strânsă între Biden și Trump. Cei doi sunt la egalitate în cursa pentru alegerile prezidențiale (sondaj Reuters/Ipsos)

Sondaj: Donald Trump, învingător în 5 state-cheie la alegerile din noiembrie. De ce pierde procente Joe Biden 

Biden va anunța tarife mai mari aplicate unor importuri din China. Mașinile electrice ar putea fi taxate de 4 ori mai mult

Partenerii noștri