Joe Biden spune că numirea lui Rishi Sunak în funcția de premier al Regatului Unit este „revoluționară”

Data publicării:
Joe Biden ține un microfon în mână la un eveniment al partidului democrat
Președintele Statelor Unite, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american, Joe Biden, a apreciat, luni, desemnarea lui Rishi Sunak ca prim-ministru al guvernului Regatului Unit ca fiind „revoluţionară”, deoarece el devine prima persoană non-albă care ocupă acest post.

„Este destul de surprinzător, este o piatră de hotar revoluţionară şi asta contează”, a subliniat preşedintele american în cursul unei ceremonii la Casa Albă pentru sărbătoarea hindusă Diwali.

În vârstă de 42 de ani, Rishi Sunak, un bogat ex-bancher cu o carieră tipică elitei britanice, a devenit, luni, cel mai tânăr şef de guvern din istoria contemporană a Regatului Unit, dar şi primul de origine indiană, pentru că bunicii săi au trăit în Punjab, o regiune din nordul Indiei, înainte de independenţa acestei ţări în 1947.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunţat, luni, că Joe Biden va vorbi „în zilele următoare” cu noul premier britanic.

„Preşedintele Biden aşteaptă cu nerăbdare să discute cu (...) premierul Sunak în zilele următoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, precizând că obiceiul impune să se aştepte ca noul prim-ministru să fie primit mai întâi de rege.

Rishi Sunak s-a impus după ce fostul premier Boris Johnson a renunţat, iar adversara sa Penny Mordaunt a eşuat să se califice, la finalul unei campanii fulger declanşate de demisia lui Liz Truss.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri