Live

Kremlinul susține că Insulele Kurile sunt „o parte inseparabilă a Rusiei”, după ce Japonia le-a numit „sub ocupație rusească”

Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Kremlinul a afirmat că Insulele Kurilele, ocupate de URSS de la Japonia după Al Doilea Război Mondial, sunt „o parte inseparabilă a Rusiei”, după ce diplomația niponă a transmis un comunicat prin care transmite că aceste teritorii se află sub ocupație rusească.

Conform agenției rusești Tass, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a spus că Rusia respinge ideea că aceste insule, cunoscute în Japonia drept Chishima și redenumite „Kurile” de ocupanți după război, ar fi sub ocupație rusească.

„Vedem astfel de afirmații destul de frecvent. Respingem aceste idei și aceste formulări. Insulele Kurile sunt o parte inseparabilă a Rusiei”, a declarat Peskov.

În raportul său anual, ministerul japonez de externe a criticat din nou decizia Rusiei de a nu mai discuta posibilitatea unui tratat de pace formal cu Japonia. Kremlinul a luat decizia după ce guvernul de la Tokyo a impus sancțiuni împotriva statului agresor, ca urmare a războiului din Ucraina.

Ministerul japonez a mai transmis, de asemenea, că protestează în mod frecvent față de acțiunile militare ale Rusiei în zona de sud a insulelor Kurile.

Autoritățile nipone au renunțat să se mai refere la insule cu termenul de ocupație pe parcursul mandatelor lui Shinzo Abe, însă de anul trecut, după ce relațiile ruso-japoneze s-au înrăutățit ca urmare a războiului din Ucraina, diplomația japoneză a început să folosească din nou termenul de ocupație când se referă la insule.

Kurilele, principalul obstacol în fața unui tratat de pace ruso-japonez

URSS și Japonia nu au semnat un tratat de pace după Al Doilea Război Mondial, principalul obstacol fiind suveranitatea asupra insulelor, pe care sovieticii le-au furat de la Japonia după ce au intrat în război împotriva acsteia pe ultima sută de metri, în august 1945. După încheierea războiului, sovieticii au anexat insulele Chishima și sudul insulei Sahalin (n. red. – regiunea japoneză Karafuto).

Japonia încă revendică suveranitatea asupra insulelor Iturup, Kunashir și Shikotan, dar și a unui număr semnificativ de insule locuite – insulele Habomai. În 1956, URSS și Japonia au semnat o declarație comună prin care recunoșteau încheierea războiului între ele, însă un tratat oficial de pace nu a fost formalizat nici cu statul succesor al URSS, Rusia actuală, deși relațiile diplomatice au fost reluate.

Ministerul rus de externe repetă frecvent că suveranitatea rusească asupra acestor insule nu poate fi pusă la îndoială pentru că ea este justificată de documente internaționale.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Volodimir Zelenski a fost pus de Moscova pe lista persoanelor căutate în Rusia

Josep Borrell avertizează că Rusia e o amenințare existențială pentru Europa: „Dacă va avea succes, Putin nu se va opri în Ucraina”

Zaharova acuză NATO că se pregătește „serios” pentru un război cu Rusia: „Să recunoaștem asta”

Ministrul Apărării de la Roma critică afirmațiile lui Macron privind trupe în Ucraina: La un conflict, Italia ar avea de pierdut

Partenerii noștri