Live

Kremlinul susține că retragerea trupelor necesită timp și că SUA și NATO fac "acuzații nefondate"

Data publicării:
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Foto: Profimedia Images

Kremlinul respinge ceea ce numește a fi "acuzații nefondate" din partea SUA și NATO că Rusia nu-și retrage forțele de lângă granița cu Ucraina și spune că este nevoie de timp pentru retragerea trupelor.

În urmă cu două zile, Moscova a anunțat o retragere parțială a trupelor, atenuând temerile occidentale cu privire la o invazie viitoare a Ucrainei, dar Statele Unite și NATO au transmis miercuri că prezența militară rusă în zonă crește, nu se reduce.

În legătură cu această situație, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un briefing de presă că Ministerul rus al Apărării are un calendar clar pentru întoarcerea unităților la bazele lor permanente, scrie Reuters.

"Este clar că gruparea pentru exercițiile (militare) s-a derular pe parcursul mai multor săptămâni. Este imposibil să o retragi într-o singură zieste nevoie de timp", a spus Peskov.

"Ca întotdeauna, acuzațiile sunt nefondate", a adăugat el.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar avea un plan privind invazia în Ucraina, în ciuda adunării - conform estimărilor SUA - a aproximativ 150.000 de militari în apropierea graniței. Rusia organizează, de asemenea, exerciții militare uriașe în Belarus, care urmează să se desfășoare până duminică.

Dmtri Peskov a afirmat că Moscova este serios îngrijorată de o izbucnire a violenței în regiunea Donbass din estul Ucrainei. Situația de la granițele Rusiei poate exploda în orice moment, a declarat Peskov, conform agenției de presă Tass.

Separatiștii sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei au acuzat joi forțele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor. Kievul a respins acuzațiile și spune că rebelii sunt cei care au tras în soldații ucraineni. Un obuz a lovit o grădiniță, iar mai mulți civili au fost răniți.

Un oficial guvernamental ucrainean a declarat joi, pentru Reuters, că bombardamentele care au loc pe linia dintre forțele guvernamentale și separatiștii proruși depăsesc în intensitate încălcările acordului de încetare a focului, care sunt raportate în mod obișnuit în zonă.

"E atipic. Seamănă foarte mult cu o provocare", a declarat sursa citată de Reuters.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

La 20 de ani, câștigă o avere lună de lună și e iubita băiatului unui ”interlop de top”. Tatăl ei a scris istorie în fotbal

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden: SUA sunt în mod ferm alături de Ucraina şi nu vor ezita să îşi susţină aliaţii

Povestea tragică a doi ucraineni care s-au căsătorit într-un buncăr de sub uzina Avostal: „Au distrus și ucis tot ce am iubit”

Politico: Cine sunt cei mai buni prieteni ai lui Putin din Parlamentul European. Mulți dintre ei nu au votat niciodată împotriva Rusiei

Dacă SUA nu câștigă războiul electronic, armata va „pierde foarte repede” împotriva Chinei și Rusiei, avertizează un comandant american

Partenerii noștri