Live

Liderii armean și azer s-au întâlnit pentru prima oară în 4 luni, cu medierea lui Blinken. Tensiunile din Nagorno-Karabah, în creștere

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Armenia şi Azerbaidjan au purtat, sâmbătă, la Munchen, cu medierea Statelor Unite, primele discuţii din ultimele patru luni pe fondul tensiunilor în creştere legate de regiunea disputată Nagorno-Karabah.

Întâlnirea între premierul armean, Nikol Paşinian, preşedintele azer, Ilham Aliyev, şi secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a desfăşurat la Conferinţa de securitate de la Munchen, ce se încheie duminică, conform Agerpres.

Blinken a făcut apel la cele două ţări să fructifice „o ocazie istorică” de a face pace după trei decenii de conflict legat de Nagorno-Karabah.

„Credem că Armenia şi Azerbaidjan au într-adevăr o ocazie istorică de a încheia o pace durabilă după peste 30 de ani de conflict”, a spus demnitarul american înaintea reuniunii cu liderii armean şi azer.

Întâlnirea a avut loc la câteva zile după ce Nikol Paşinian a anunţat că i-a prezentat Azerbaidjanului proiectul său pentru un tratat de pace.

Într-un comunicat publicat la finalul întâlnirii de la Munchen, premierul armean a confirmat că s-a discutat despre proiectul său de pace şi şi-a reafirmat dorinţa de a încheia un tratat care „garantează o pace pe termen lung”.

De partea sa, preşedintele azer a salutat „maniera constructivă” în care s-a desfăşurat întâlnirea mediată de Antony Blinken şi a promis că va „studia” propunerile armene.

„La o primă vedere, există progrese referitoare la poziţia Armeniei, dar acest lucru nu este suficient”, a declarat Ilham Aliyev, citat de agenţia de presă rusă Ria Novosti.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar cei aproximativ 120.000 de locuitori ai săi sunt predominant etnici armeni.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat la începutul anilor '90 pentru controlul asupra regiunii. Primul conflict, soldat cu 30.000 de morţi, s-a încheiat cu o victorie a Armeniei. Însă Azerbaidjanul şi-a luat revanşa în al doilea conflict, desfăşurat în toamna anului 2020 şi soldat cu circa 6.500 de morţi, în cursul căruia Baku a recucerit numeroase teritorii. 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia anunță că-și retrage trupele din Nagorno-Karabah

Armenia şi Azerbaidjan se confruntă la Haga pe tema epurării etnice. Cresc tensiunile dintre cele două țări din Caucaz

UE încearcă să scoată un stat din orbita Rusiei și să îl aducă în rândurile Occidentului. Planul anunțat de Bruxelles

Preşedintele Azerbaidjanului avertizează Occidentul să nu folosească Armenia drept avanpost militar: „Vor fi consecințe”

Partenerii noștri