UE încearcă să scoată un stat din orbita Rusiei și să îl aducă în rândurile Occidentului. Planul anunțat de Bruxelles

Data publicării:
Uniunea Europeană a convenit asupra unui plan în valoare de 270 de milioane de euro pentru a scoate Armenia din orbita Rusiei
Uniunea Europeană a convenit asupra unui plan în valoare de 270 de milioane de euro pentru a scoate Armenia din orbita Rusiei. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a convenit asupra unui plan în valoare de 270 de milioane de euro pentru a scoate Armenia din orbita Rusiei și pentru a-i sprijini economia în contextul tensiunilor tot mai mari din regiune, scrie Politico.

Planul UE a fost anunțat în urma discuțiilor purtate vineri la Bruxelles între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul de stat american Antony Blinken și prim-ministrul armean Nikol Pashinyan.

Ursula Von der Leyen a transmis că Bruxelles-ul va aloca 270 de milioane de euro pentru a sprijini întreprinderile și industria din țara din Caucazul de Sud în următorii patru ani, ca parte a „unei noi și ambițioase agende de parteneriat”.

„Vom face investiții pentru a consolida economia și societatea armeană, făcându-le mai robuste și mai stabile în fața șocurilor", a adăugat ea, fondurile fiind alocate pentru electrificare și pentru noi proiecte de energie regenerabilă.

Decizia UE vine în momentul în care Armenia încearcă tot mai tare să rupă legăturile cu Rusia, care deține o mare parte din rețeaua și infrastructura energetică, dar care nu a reușit să intervină pe fondul agravării confruntării cu Azerbaidjanul vecin.

După ce și-a suspendat apartenența la alianța militară CSTO condusă de Rusia, Armenia a invitat trupele americane să se antreneze în țară, a trimis ajutoare Ucrainei și chiar a sugerat că ar putea încerca să adere la UE însăși.

Von der Leyen a lăudat „măsurile pe care Armenia le-a luat împotriva eludării sancțiunilor noastre împotriva Rusiei... Acest lucru arată că Uniunea Europeană și Armenia sunt din ce în ce mai aliniate în ceea ce privește valorile și interesele”.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri