Live

Lituania avertizează că Rusia poate lupta în Ucraina la aceeaşi intensitate încă cel puţin 2 ani

Data publicării:
Rusia şi-a consolidat forţele militare în nordul şi vestul ţării ca răspuns la o acumulare de forţe NATO la graniţele sale. FOTO: Profimedia Images

Preţul ridicat al petrolului, ocolirea sancţiunilor şi investiţiile de stat oferă Rusiei suficiente resurse pentru a lupta în Ucraina la intensitatea actuală timp de cel puţin doi ani, au estimat agenţiile de informaţii lituaniene într-un raport publicat joi, relatează Reuters.

Rusia şi-a reformat şi consolidat armata afectată de lupte în Ucraina în 2023 şi este pe cale să-şi extindă capacităţile militare de-a lungul graniţei sale cu NATO, inclusiv lângă Finlanda, care s-a alăturat Alianţei Nord-Atlantice anul trecut, au declarat agenţiile în evaluarea lor anuală a ameninţărilor cu care se confruntă ţara baltică.

„Moscova este capabilă să evalueze lecţiile învăţate şi să-şi îmbunătăţească eficacitatea de luptă”, au adăugat agenţiile lituaniene în raport.

Raportul a fost redactat de două agenţii - Departamentul de contrainformaţii al Securităţii Statului şi Serviciul de Informaţii şi de Securitate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Rusia şi-a consolidat forţele militare în nordul şi vestul ţării ca răspuns la o acumulare de forţe NATO la graniţele sale

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că ţara şi-a consolidat forţele militare în nordul şi vestul ţării ca răspuns la o acumulare de forţe NATO la graniţele sale.

Potrivit agenţiilor lituaniene, serviciile de informaţii ruse depun eforturi pentru a se sustrage de la sancţiunile impuse industriei de apărare a ţării după invadarea Ucrainei.

În timp ce Rusia este aprovizionată în mod deschis cu arme şi muniţie de către Iran şi Coreea de Nord, China a devenit cel mai mare furnizor al său de microcipuri, iar yuanul a devenit principala monedă pentru tranzacţiile internaţionale ale Rusiei, au declarat agenţiile lituaniene.

Ele au adăugat că, după desfăşurarea de către Rusia de focoase militare în Belarus în 2023, ea a construit în mod constant infrastructură pentru utilizarea lor acolo.

Raportul afirmă că agenţiile de informaţii din Rusia şi Belarus şi-au sporit eforturile de a recruta lituanieni care au trecut graniţa, iar Vilnius a reţinut câţiva cetăţeni lituanieni în 2023, pe care i-a acuzat că furnizau date pentru serviciile de informaţii din Belarus în schimbul banilor.

În ceea ce priveşte China, agenţiile au afirmat că ţara şi-a sporit eforturile de spionaj în Lituania în 2023, ca urmare a deciziei ţării de a permite Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto pe teritoriul său în 2021.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Reghecampf, plângere penală și acuzații către soție: susține că i-au dispărut bunuri de peste 600.000 de euro! Primele reacții

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski l-a demis pe șeful agenției care se ocupă de paza sa personală

Reacția lui Zelenski când conferința i-a fost întreruptă în direct de alarma antiaeriană: „Cum te simți, Roberta?”

Ucraina susține că a atacat o rafinărie rusească situată la 1.200 km de graniţă. „O dronă cu rază lungă de acţiune «a făcut o vizită»”

Kremlinul o acuză pe Maia Sandu de nazism, pe același narativ folosit de Rusia la invadarea Ucrainei

Partenerii noștri