Live

Lupte grele în Sudan, după prăbușirea armistițiului între armată și rebeli: „Un scenariu de coșmar pentru lume”

Data publicării:
Clădirea unei bănci a ars aproape complet după luptele dintre armata și rebeli, la Khartoum. Foto: Profimedia Images

Luptele s-au intensificat în capitala Sudanului, Khartoum, în condițiile în care armistițiul care fusese agreat între forțele guvernamentale și rebelii RSF s-a prăbușit, iar cele două armate sunt în mijlocul unor ostilități dure, relatează BBC.

Duminică, armata sudaneză a anunțat că atacă orașul din toate direcțiile, lansează lovituri aeriene și de artilerie pentru a-i elimina pe rivalii săi din gruparea paramilitară a generalului Hemedti.

Cel mai recent armistițiu ar fi trebuit să se încheie duminică, însă milioane de oameni rămân blocați în capitala asediată, după reluarea ostilitățile iar proviziile de alimente sunt tot mai puține.

Peste 500 de oameni au fost raportați uciși de când a izbucnit războiul civil, în data de 15 aprilie. Numărul real, însă, și al deceselor, dar și al răniților, ar putea să fie mult mai mare.

Comandantul forțelor armate și liderul de facto al țării, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și rivalul său, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, se luptă pentru a obține puterea în țara africană măcinată de corupție, instabilitate și multiple crize.

Joi noapte, cei doi rivali se puseseră de acord să prelungească armistițiul pentru 72 de ore, după presiuni diplomatice din partea SUA, UK și ONU. Totuși, deși a fost agreat, armistițiul nu a durat.

„Un scenariu de coșmar pentru lume”

Conform martorilor oculari, drone ale forțelor armate au țintit poziții ale RSF în apropiere de o rafinărie de petrol.

Corespondentul BBC Paul Adams, ca monitorizează situația aflându-se în Nairobi, în Kenia, spune că armatei îi va fi dificil să dea afară RSF din capitala sudaneză. El spune că în ciuda superiorității armatei în ce privește capacitatea de atac, RSF sunt o armată mai mobilă și mai bine adecvată pentru războiul urban.

Fostul prim-ministru civil din Sudan, Abdalla Hamdok, a avertizat că acest conflict ar putea să degenereze în ceva mai rău decât războaiele civile din Siria sau Libia.

„Cred că va fi un scenariu coșmar pentru lume. Acesta nu e un război între o armată și o mică rebeliune. Este vorba de aproape două armate care se luptă”, a declarat fostul oficial sudanez, aflat, acum, în Nairobi.

Sâmbătă, guvernul britanic și-a încheiat operațiunea de evacuare a cetățenilor și diplomaților săi. Un convoi al SUA a ajuns, de asemenea, la Port Sudan pentru a evacua mai mulți cetățeni americani pe mare, spre Jeddah, în Arabia Saudită.

Sute de americani au fost deja evacuați din țara africană. Între timp, în Port Sudan sunt observate scene haotice, în condițiile în care oamenii sunt disperați să scape din țară și să se îmbarce pentru a plecat spre Arabia Saudită sau Yemen.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Copiii erau „aruncați la grămadă și împușcați”: Ultimul oraș din Darfur controlat de armata sudaneză, amenințat cu un nou masacru

Cum l-a făcut Iranul mai puternic pe Benjamin Netanyahu. Opțiunile de pe masa premierului israelian (Politico)

Statele din Golf nu vor un război între Iran și Israel și se tem de o escaladare a situației în Orientul Mijlociu

Criza din Orientul Mijlociu. Cine ia deciziile momentului în Israel

Partenerii noștri