Șeful rebelilor din Sudan spune că „nu negociază nimic” până „nu se opresc bombardamentele”: „Nu vrem să distrugem țara”

Data publicării:
colaj cu al-burhan si hemedti
Cei doi generali rivali din Sudan. Foto: Profimedia Images

Generalul Hemedti din Sudan, șeful grupării paramilitare care duce lupta împotriva forțelor guvernamentale de la Khartoum, a declarat pentru BBC că nu are de gând să negocieze nimic cu rivalul său, până ce luptele și bombardamentele nu se opresc.

Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut mai bine cu numele de Hemedti, a declarat că luptătorii săi sunt bombardați „fără oprire”, în ciuda faptului că forțele guvernamentale au acceptat un armistițiu de trei zile care, între timp, a fost și prelungit.

„Nu vrem să distrugem Sudanul”, a spus el, dând vina pentru violențe pe șeful armatei sudaneze, Abdel Fattah al-Burhan, care este și liderul de facto al țării.

Al-Burhan a fost de acord să aibă discuții temporare față în față cu rebelii în Sudanul de Sud.

Prelungirea de joi a armistițiului a venit după eforturi diplomatice intense ale țărilor vecine, dar și ale Statelor Unite, Regatului Unit și ONU.

Hemedti a susținut că e dispus să vină la negocieri, dar doar dacă armistițiul este respectat: „Opriți ostilitățile. Apoi putem să avem negocieri”, a spus el.

Hemedti a spus că nu are probleme personale cu Al-Burhan, dar că îl consideră un trădător, pentru că a adus în guvern persoane loiale fostului dictator Omar al-Bashir, dat jos de la putere în 2019 de o coaliție a armatei și a RSF.

„Din păcate, Al-Burhan este condus de liderii islamiști radicali”, a continuat Hemedti.

În 2021, cei doi Al-Burhan și Hemedti au fost cei care au rupt un acord cu administrația civilă a țării de a conduce țara printr-un aranjament mixt. Atunci, armata a preluat toată puterea prin lovitură de stat și a transformat guvernul într-o dictatură militară.

Deși s-au pus de acord că țara va reveni la o administrație civilă, cei doi generali nu s-au înțeles cu privire la când se va întâmpla acest lucru și la situația armatei și a grupării RSF, pe care Hemedti ar fi vrut-o integrată în armată.

O țară măcinată de război civil

Comentariile lui Hemedti vin în condițiile în care milioane de oameni rămân încă blocați în capitala Khartoum, acolo unde există penurie de alimente, apă și combustibil.

În unele părți ale orașului, au fost inclusiv săpate tranșee, în condițiile în care militari din cele două facțiuni continuă să lupte pe străzi.

ONU spune că trupele lui Hemedti îi scot forțat pe oameni din case pe care le jefuiesc, apoi. Hemedti a negat categoric aceste acuzații și pe cele că armata sa ar intra forțat în spitale. Hemedti susține că soldații săi „îi ajută pe oameni”.

„Echipa mea lucrează pentru a rezolva problemele de aprovizionare cu apă și electricitate în zonele pe care le controlăm. Din nefericire, toți tehnicienii și inginerii au dispărut, iar asta este principala noastră problemă”, a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri