Live

Video 1.000 de cutremure, drumuri rupte și teren surpat în Islanda. Un oraș a fost evacuat din cauza pericolului de erupție vulcanică majoră

Data publicării:
Foto: captură video

Peste o mie de cutremure au fost înregistrate în doar câteva ore în Islanda din cauza unui vulcan care se pregătește să erupă. Populația unui oraș întreg, adică aproape 4.000 de oameni, a fost evacuată. Din cauza seismelor repetate, pământul a început să se crape, drumurile s-au rupt, iar localnicii sunt speriați. Autoritățile se așteaptă la o erupție majoră.

Hans Vera, locuitor evacuat din Grindavik: „Este ceva constant, nu am mai trăit așa ceva. Am venit acasă după muncă, și când am ajuns a fost un cutremur mare, peste 4 (n.red. magnitudine). Două minute mai târziu, a mai fost unul, poate chiar mai mare. După încă un minut, încă unul. M-am întrebat ce se întâmplă. Este o stare majoră de incertitudine, tristețe și disperare. Nu facem niciun plan, trăim de la o zi la alta, asta e. Aici, unde suntem acum, în siguranță. E bine, dar nu se simțim în regulă. Este greu să mergem mai departe”.

Matthew James Roberts, expert al Institutului Islandez de Meteorologie: „Situația din prezent este îngrijorătoare, deoarece, în primul rând, activitatea seismică are loc lângă o zonă populată și este lângă infrastructură, o centrală geotermală și un centru balnear. Principala îngrijorare, din punctul de vedere al riscului, este că magma poate ieși la suprafață și să avem o erupție-fisură, ca în Hawaii”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată Mammoth, cel mai mare „aspirator” de poluare din lume, care transformă dioxidul de carbon din aer în piatră

Două cutremure s-au produs în România, joi dimineață

La un pas de dispariție. Cum au supraviețuit oamenii uneia dintre cele mai puternice erupții vulcanice din istoria Pământului

Cutremur cu magnitudinea 4,2 în România

Partenerii noștri