Live

Actriţa amerindiană trimisă pe scenă să refuze Oscarul primit de Marlon Brando pentru rolul din "Nașul" a murit

Data publicării:
Sacheen Littlefeather in 1973. Sursa foto: Profimedia Images

Sacheen Littlefeather, actriţa militantă amerindiană care, în 1973, a fost huiduită pe scenă după ce a refuzat un premiu Oscar în numele lui Marlon Brando, a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani, a anunţat academia Oscarurilor, informează luni AFP.

În postarea sa de pe Twitter în care anunţa decesul, Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Statele Unite a citat cuvintele lui Littlefeather: "Când eu nu voi mai fi, să vă amintiţi întotdeauna că de fiecare dată când susţineţi adevărul vostru menţineţi în viaţă vocea mea şi vocile naţiunilor noastre şi a popoarelor noastre".

În urmă cu două săptămâni, academia a organizat la noul său muzeu din Los Angeles o ceremonie în cadrul căreia i-a fost adus un omagiu actriţei Sacheen Littlefeather şi i-au fost prezentate scuze publice pentru modul în care a fost tratată cu aproape 50 de ani în urmă, la ceremonia de decernare a Oscarurilor, scrie Agerpres.

Sacheen Littlefeather, reprezentantă a indienilor apaşi şi yaqui, a fost huiduită la ceremonia din 1973 - prima transmisă în direct în întreaga lume - când a explicat de ce Marlon Brando, căruia i-a ţinut locul, nu putea accepta premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru filmul "Naşul". Brando îi ceruse lui Littlefeather să refuze în numele său premiul în semn de protest faţă de "tratamentul aplicat de industria cinematografică indienilor din America de astăzi".

"Am stat acolo, ca o indiancă mândră, cu demnitate, curaj, har şi smerenie", a declarat Littlefeather în faţa unui public numeros prezent la ceremonia de la Muzeul Oscarurilor. "Ştiam că trebuia să spun adevărul. Unii oameni ar putea accepta. Alţii, nu", a spus ea. Ea a explicat că vedeta western John Wayne a trebuit să fie împiedicat să o agreseze fizic în momentul în care părăsea scena.

Littlefeather, membră a Screen Actors Guild (SAG) - primul sindicat al actorilor americani, înfiinţat în 1933 - a întâmpinat ulterior dificultăţi în obţinerea contractelor la Hollywood, directorii de casting fiind descurajaţi să o angajeze.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Actriţa Anamaria Vartolomei va juca alături de Matt Dillon în filmul biografic „Being Maria”

Au spus „Oscar? Nu, mulţumesc!"

Precizările regizorului Bernardo Bertolucci despre scena violului din ”Ultimul tango la Paris”

Scena violului din filmul „Ultimul tango la Paris” a fost reală

Partenerii noștri