Live

Galerie Foto Cât valorează cel mai mare diamant albastru scos vreodată la licitație. „Este o capodoperă desăvârșită”

Data actualizării: Data publicării:
Bijuteria de 15,10 carate este „cel mai mare diamant albastru viu tăiat în trepte fără cusur intern” care a fost examinat vreodată de Institutul de Gemologie al Americii. Foto: Profimedia Images

Unul dintre cele mai valoroase diamante albastre care au fost vreodată prezentate într-o licitație ar putea fi vândut pe o sumă de cel puțin 48 de milioane de dolari, potrivit Sotheby's, informează CNN. Piatra prețioasă a fost descrisă de specialiști drept „cea mai rară dintre rarități” și „o capodoperă desăvârșită”.

Denumit „Albastrul de Cullinan De Beers”, Cullinan fiind mina sud-africană din care a fost extras și De Beers fiind compania care îl deține, este cel mai mare diamant albastru viu, conform comunicatului emis miercuri de Sotheby's.

Bijuteria de 15,10 carate este și „cel mai mare diamant albastru viu tăiat în trepte fără cusur intern” care a fost examinat vreodată de Institutul de Gemologie al Americii (GIA).

Sotheby's a descris diamantul ca fiind „excepțional de rar” și a spus că doar 5 pietre prețioase de peste 10 carate au mai fost scoase la licitație. Niciuna din ele nu a avut peste 15 carate, ceea ce „face din prezența acestei pietre prețioase fără cusur un eveniment de marcă”.

„Sakura”, diamantul roz-purpuriu de 15,81 de carate care a fost vândut pentru 29,3 milioane de dolari. Foto: Profimedia Images

Diamantul a primit cea mai înaltă gradare a culorii; nici 0,5% din toate diamantele nu fac parte din această categorie

Diamantul rar, care a fost găsit în mina Cullinan din Africa de Sud în 2021, a îndeplinit cele mai înalte standarde care descriu calitatea diamantelor colorate. 

GIA l-a catalogat drept „albastru viu strălucitor”, cea mai înaltă gradare a culorii, care a mai fost acordată doar în cazurile a mai puțin de 1% din diamantele care au fost prezentate organizației.

Bijuteria prezintă o lustruire remarcabilă și este de tipul IIb – conține bor și, ca atare, are o nuanță cenușiu-albăstruie. Mai puțin de 0,5% din toate diamantele fac parte din această categorie, potrivit comunicatului.

„Diamantele albastre de orice fel sunt o apariție rară pe piață, dar acesta este cel mai rar dintre rarități”, a spus Patti Wong, președintele Sotheby's Asia. „Nimic de un așa calibru nu a apărut la licitație în ultimii ani”.

„Format în sute de milioane de ani, acest diamant albastru extraordinar este cu siguranță una dintre cele mai frumoase creații ale naturii”, a mai spus Wong. „Este o capodoperă desăvârșită – la fel de rară și dorită precum cea mai mare operă de artă”.

Diamantul Cullinan, de 3.106 carate, descoperit în 1905, este cel mai mare diamant descoperit vreodată. Foto: Profimedia Images

Cel mai mare diamant descoperit vreodată, extras din aceeași mină

Mina Cullinan a produs o gamă largă de pietre prețioase, care include diamantul Cullinan, de 3.106 carate, descoperit în 1905 – cel mai mare diamant descoperit vreodată, potrivit Muzeului Diamantelor din Cape Town.

„Luna albastră a Josephinei” este un diamant albastru de 12,03 carate care a fost vândut pentru 48,4 milioane de dolari în 2015. Deține în continuare recordul pentru cel mai scump diamant vândut vreodată la această categorie.

„Sakura” este o descoperire recentă – un diamant roz-purpuriu de 15,81 de carate care a fost vândut pentru 29,3 milioane de dolari de către Christie's în luna mai a anului trecut.

„Albastrul de Cullinan De Beers” va fi scos la licitație de Sotheby's într-un eveniment de sine stătător ce va avea loc la Hong Kong în luna aprilie.

Citește și: Planul sofisticat prin care o româncă de 60 de ani a reușit să fure diamante de 5 milioane € dintr-un magazin de lux din Londra

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O icoană de 300 de ani dispărută în mod misterios în perioada comunismului a fost înapoiată mănăstirii Cernica

Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record. Cine era John Jacob Astor

Misteriosul tablou al lui Klimt, dispărut timp de 100 de ani, va fi scos la licitație pentru o sumă uriașă: „E un eveniment istoric”

Peste 90 de oameni care fugeau de o epidemie de holeră au murit înecați după ce ambarcațiunea în care erau s-a scufundat

Partenerii noștri