Live

Video Ciocniri în Marea Chinei de Sud. Garda de coastă chineză a tras cu tunuri cu apă asupra vaselor filipineze

Data publicării:
Incidentele în Marea Chinei de Sud sunt frecvente. Foto: X / Jay Tarriela

Un vas filipinez aflat în misiune de realimentare a fost lovit duminică de o navă a pazei de coastă chineze, a anunţat paza de coastă filipineză. Incidentul survine la o zi după o altă confruntare în Marea Chinei de Sud, pe care Beijingul o revendică aproape în totalitate, în timpul căreia navele chineze au folosit tunuri cu apă împotriva vaselor filipineze.

China a acuzat duminică o navă filipineză că „s-a ciocnit în mod deliberat” cu o navă a pazei de coastă chineze.

Duminică dimineaţă, patru nave filipineze „au pătruns ilegal” în apele Insulelor Spratly revendicate de China, a indicat paza de coastă chineză într-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres. O navă filipineză „a ignorat multiplele şi severele noastre avertismente”, a mai adăugat sursa citată.

Nava filipineză „şi-a schimbat brusc direcţia într-un mod neprofesionist şi periculos, ciocnindu-se în mod deliberat cu nava noastră 21556 a gărzii de coastă, care se afla pe o rută normală a forţelor de ordine şi i-a provocat o zgârietură”, a explicat paza de coastă chineză în comunicatul citat.

Au tras cu tunuri cu apă

Incidentul petrecut lângă Second Thomas, un atol din Insulele Spratly, a avut loc la o zi după o altă confruntare, în cursul căreia paza de coastă chineză a „împiedicat” folosind tunuri cu apă trei vase guvernamentale filipineze care realimentau pescarii filipinezi lângă Scarborough Shoal, un recif controlat de Beijing în largul insulei filipineze Luzon.

Unul dintre vasele filipineze a suferit „daune grave la motor”, a declarat pe reţeaua socială X Jay Tarriela, purtător de cuvânt al pazei de coasă pentru vestul Mării Filipinelor.

Manila şi Beijingul au o istorie lungă de dispute maritime în Marea Chinei de Sud pe unde trec în fiecare an mărfuri de miliarde de dolari.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor vecinilor săi, şi a ignorat decizia unei instanţe internaţionale din 2016 respingând această afirmaţie fără temei legal.

Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam revendică, de asemenea, mai multe recife şi insuliţe din această mare, unele zone de acolo putând conţine rezerve bogate de petrol.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackerii susținuți de China devin tot mai periculoși. Marea Britanie și SUA trag un semnal de alarmă

China amenință după ce SUA au majorat tarifele vamale. „Să corecteze greşelile imediat”

Putin va merge în vizită oficială în China, la invitația lui Xi Jinping

Foreign Policy: SUA și China sunt la „marginea haosului”. Cele două superputeri se apropie periculos de mult de un război nuclear

Partenerii noștri