Live

Descoperire istorică sub un ghețar din Groenlanda. Ar fi primul fenomen de acest gen din lume

Data publicării:

Oamenii de știință au descoperit ceea ce pare a fi un crater uriaș format în urma unui impact, sub stratul de gheață din Groenlanda. Craterul are o lățime de 31 de kilometri și a fost descoperit când cercetătorii au analizat imagibile surprinse de un radar, relatează BBC News.

Cel mai probabil, craterul s-a format în urma prăbușirii unui asteroid din fier, cu un diametru de 1,5 kilometri. Asteroidul ar putea să se fi prăbușit oricând, de la acum 12.000 de ani până la 3 milioane de ani.

Până când nu vor trece de stratul de gheață de 1 kilometru grosime, oamenii de știință nu pot afla mai multe detalii despre acest crater. Cercetătorii din Danemarca și-au propus să studieze îndeaproape acest fenomen și să afle mai multe despre trecutul planetei, a declarat profesorul Kurt Kjær, de la Muzeul Danez de Istorie Naturală.

Craterul descoperit în Groenlanda ar putea primul din lume care se află sub banchiza continentală de gheață. Acesta se află în nord-vestulm banchizei, sub Ghețarul Hiawatha.

În imaginile surprinse de radar, acesta pare să aibă o structură circulară, care este mai ridicată pe margini.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi cercetători au plecat în căutarea unui șarpe, în Thailanda, dar au descoperit o specie cu totul nouă, cu dinții „ca niște lame”

„Una dintre cele mai mari enigme”: Arheologi amatori au descoperit un obiect roman misterios „complet unic”

O fetiță de 11 ani a găsit fosilele celei mai mari reptile marine care a existat vreodată. Creatura era lungă cât două autobuze

Cercetătorii au descoperit o gaură neagră atipică în Calea Lactee. Are o masă record de 33 de ori mai mare decât a Soarelui

Partenerii noștri