Live

Doi cercetători anticipau că numărul cutremurelor severe va crește în 2018, din cauza unui fenomen care are loc o dată la 5 ani

Data publicării:
Foto: Guliver / GettyImages

În 2017, oamenii de știință avertizau că numărul cutremurelor mari este posibil să crească în 2018, din cauza unei încetiniri temporare a rotației Pământului, scrie The Guardian.

Cercetătorii avertizau, anul trecut, că s-ar putea produce mai multe cutremure puternice sau chiar devastatoare, din cauza variațiilor în viteza de rotație a Pământului, care ar putea intensifica activitatea seismică, în special în regiunile tropicale.

Deși astfel de fluctuații în viteza de rotație a Pămnântului sunt mici, chiar și modificările de ordinul milisecundelor pot avea efecte asupra energiilor din plăcile tectonice.

Legătura dintre rotația Pământului și activitatea seismică a fost observată și într-o cercetare a lui Roger Bilham, de la Universitatea din Colorado, alături de Rebecca Bendick, de la Universitatea Montana, și a fost prezentată la întâlnirea anuală a Societății Geologice din America.

„Corelația dintre rotația Terrei și activitatea seismică este una puternică și sugerează că va apărea o intensificare a cutremurelor în 2018”, afirma Bilham, într-un interviu acordat în 2017 publicației Observer.

În studiul lor, Bilham și Bendick au analizat cutremurele de magnitudine 7 și mai mari care s-au petrecut din 1990 până în 2017. „Cutremurele mari au fost consemnate încă de mai bine de 100 de ani și asta ne dă suficiente date pentru analiză”, a spus Bilham.

Cei doi cercetători au descoperit două perioade când numărul cutremurelor puternice a crescut. „În aceste perioade s-au înregistrat câte 25-30 de cutremure pe an. În restul perioadelor, numărul cutremurelor anuale a fost undeva în jur de 15”, a declarat Bilham.

Cercetătorii spun că aceste perioade au coincis cu cele în care viteza de rotație a Pământului a scăzut.

Bilham și Bendick au descoperit că au existat perioade de aproximativ cinci ani, când rotația Pământului a încetinit, de mai multe ori în ultimul secol și jumătate. În mod crucial, aceste perioade au fost urmate de perioade în care a crescut numărul cutremurelor intense.

„În 2018 ar trebui să vedem o creștere semnificativă a numărului de cutremure severe. În 2017 a fost bine, am avut doar 6 cutremure puternice. Numărul lor ar putea ajunge însă la 20 în 2018”, a concluzionat Bilham.

Este imposibil de prezis unde se vor petrece aceste cutremure, au mai punctat cercetătorii, însă datele analizate de ei sugerează că activitatea seismică influențată de viteza de rotație a Pământului se intensifică în special la Ecuator.

Până acum, în 2018 s-au înregistrat 12 cutremure de magnitudine cuprinsă între 7 și 7,9 și un cutremur de magnitudine 8,2, în Fiji, pe 18 august, în urma căruia nu s-au înregistrat victime.

În 2018, Indonezia a fost lovită de două cutremure puternice, pe 5 august, de magnitudine 6,9, și pe 28 septembrie, de un seism de magnitudine 7,5. În urma acestor cutremure, peste 2.700 de oameni și-au pierdut viața.

Pe 5 septembrie, un cutremur de magnitudine 6,6 a lovit Japonia și a făcut 41 de victime.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur la granița României, marți dimineață

Două cutremure s-au produs în România, joi dimineață

Cutremur în România, marți după-amiază

Se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. 56 de secunde de groază, peste 1.500 de morți. Imaginile dezastrului

Partenerii noștri