Live

Efect neașteptat. Politica monetară care a dus la o „inflație” de bebeluși

Data publicării:
Foto: GettyImages

Tăierile de dobânzi operate de băncile centrale, menite să stimuleze consumul și să ridice inflația, au consecințe nebănuite.

Un studiu mai puțin obișnuit al Băncii centrale a Angliei arată că politicile sale în perioada post-criză au dus la creșterea natalității. E o premieră studierea unui astfel de efect. Economiștii Bank of England susțin că s-au născut 14.500 de bebeluși în plus în ultimii zece ani datorită banilor ieftini, relatează Reuters.

Cercetarea s-a concentrat pe efectele pe care relaxarea politicii monetare a avut-o asupra vieții de familie. Premisa a fost că la fiecare reducere a dobânzii de bază cu un punct procentual se produce un efect în ratele la creditele ipotecare variabile, cele mai întâlnite în Marea Britanie. Rezultatul studiului a fost că, în medie, o reducere cu un punct procentual a dobânzii de politică monetară a condus la majorarea ratei natalității cu 2%.

În același timp, cercetătorii s-au uitat și la evoluția din Statele Unite, acolo unde piața imobiliară este bazată pe ratele fixe la credite. În Statele Unite natalitatea a scăzut. Percepția e diferită. Mediul economic este mai dificil, dar sarcina financiară pentru creditul imobiliar rămâne constantă.

Deci soluția este dobânda variabilă. Și ar fi veste proastă și pentru România, unde creditele în funcție de ROBOR sau noul IRCC încep să fie înlocuite de ratele fixe.

Cercetarea, totuși, este limitată la acest interval post criză în care au dominat politicile monetare extrem de relaxate. Dacă se parcurge drumul invers, spre normalizarea dobânzilor și creșterea ratelor, atunci ar fi și deflație de bebeluși.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor: Cu chiu cu vai au găsit un candidat comun, acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat

Ciolacu: Faptul că lună de lună inflaţia e pe trend descendent, chiar accelerat, personal îmi arată clar că suntem pe drumul corect

„Jocurile foamei” în Bangladesh: Mii de oameni se întrec pentru mâncare într-un concurs care a strâns miliarde de vizualizări online

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Partenerii noștri