Live

Femeile din Arabia Saudită pot de astăzi să șofeze

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Interdicţia de a conduce o maşină, impusă de decenii femeilor în Arabia Saudită, a fost ridicată începând de duminică, potrivit unui anunţ prealabil al guvernului, relatează Agerpres.

Punând capăt unei interdicţii unice în lume, Riadul a autorizat femeile să se urce din această duminică la volan, o reformă istorică pentru regatul ultraconservator, dar marcată de acuzaţii de represiune crescândă asupra militanţilor pentru drepturile omului.

Decizia, anunţată din septembrie 2017, a fost inspirată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi face parte dintr-un vast plan de modernizare a bogatei ţări petroliere.

„Este un pas important, o etapă esenţială pentru mobilitatea femeilor”, a rezumat măsura Hana al-Khamri, autoarea unei cărţi în curs de apariţie despre femeile din jurnalismul saudit.

Pentru multe femei, saudite sau expatriate, măsura le va permite să-şi reducă dependenţa de şoferii privaţi sau de bărbaţii din familia lor, ceea ce va duce la economii financiare.

„Este o uşurare. Sauditele au un sentiment de justiţie. Multă vreme, ele şi-au văzut refuzat un drept fundamental, fapt care le-a menţinut izolate şi dependente de bărbaţi, făcând imposibilă o viaţă normală”, a declarat pentru Najah al-Otaibi, analist la Arabia Foundation.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Arabia Saudită are nevoie de 500 de miliarde de dolari pentru megaproiectul „orașului viitorului” și încearcă să-i obțină din China

Antony Blinken merge în Arabia Saudită pentru discuții privind încheierea unui armistițiu în Gaza

O mașină a luat foc pe A1 imediat după ce șoferul a oprit pe banda de urgență și a deschis portbagajul

O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, în Orăștie

Partenerii noștri