Live

Harari: Cum a provocat epidemia de coronavirus moartea democraţiei în Israel şi a creat pretextul instaurării dictaturii

Data publicării:
Foto: Getty Images

Pandemia de coronavirus a determinat o serie guverne ale unor ţări democratice să instituie stări de urgenţă şi măsuri de izolare, considerate utile şi necesare pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus. Dar, în Israel, epidemia tocmai a ajutat la instaurarea unei dictaturi, este de părere istoricul şi autorul israelian Yuval Noah Harari.

„Prima dictatură instaurată de noul coronavirus - democraţia în Israel tocmai a murit”, este titlul unei postări, publicate pe Facebook de Harari.

„În Israel, tocmai a avut loc o preluare nedemocratică a puterii. Când Angela Merkel emite ordonanţe de urgenţă, o face pentru că se află în postura unui lider al Germaniei ales în mod democratic. Dar, în Israel, (Benjamin) Netanyahu nu este un lider ales în mod democratic. A pierdut ultimele alegeri, iar adversarii săi politici au acum majoritatea în parlament şi pe cale să formeze un nou guvern. Dar, sub pretextul luptei împotriva coronavirusului, Netanyahu a închis parlamentul israelian, a ordonat oamenilor să rămână în case şi emite orice fel de ordonanţe de urgenţă doreşte. Chestia asta se cheamă dictatură", afirmă Noah.

Foto: Getty Images

Recent, procuratura generală din Israel a aprobat folosirea tehnologiei agenţiilor de spionaj pentru supravegherea persoanele infectate cu Covid 19, la propunerea guvernului în exerciţiu condus de Benjamin Netanyahu, măsură care a ridicat probleme privind dreptul la intimitate.

Cancelarul german Angela Merkel, la care Harari a făcut referire, a transmis miercuri seară, într-un discurs televizat, că este necesară respectarea măsurilor impuse de autorităţi, argumentând că Germania se confruntă cu cea mai mare provocare de după al II-lea Război Mondial.

Merkel a precizat că „în cadrul democraţiei, deciziile politice sunt transparente şi le explicăm".

Yuval Noah Harari predă istoria la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi este autorul unor best-seller-uri internaţionale de popularizare a ştiinţei precum „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” şi „21 de lecţii pentru secolul XXI”, traduse şi în limba română.

Editor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rămășițele unui israelian, despre care se credea că este ostatic în Gaza, au fost descoperite în Israel. Cine a fost Eliakim

Blinken: Un atac israelian asupra orașului Rafah ar provoca pagube „dincolo de ceea ce este acceptabil”

„Ar putea fi «Vietnamul» lui Biden”. Haosul și arestările în masă din campusurile americane ar putea să schimbe dinamica alegerilor

OMS avertizează că o ofensivă israeliană la Rafah „ar duce la o baie de sânge”: „Suntem profund îngrijorați”

Partenerii noștri