Live

Mesajul transmis de ministrul de externe al Iranului, după atacul din Irak care a vizat forțele americane

Data publicării:
Foto: GettyImages

Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a transmis un mesaj pe Twitter, în primele ore ale dimineții de miercuri, după ce Gardienii Revoluției au anunțat că au atacat cu rachete balistice două baze irakiene ce găzduiesc militari americani, o operațiune care s-a dorit a fi o ripostă la uciderea generalului Qasem Soleimani.

Mesajul ministrului pare să fie într-un ton defensiv - nu vor mai urma alte operațiuni, Iranul nu dorește escaladarea, dacă nu este provocat. De asemenea, șeful diplomației iraniene sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de-acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe influentul generalul iranian.

„Iranul a luat și a încheiat măsurile proporționale, de autoapărare, conform Articolului 51 al Cartei ONU, țintind baza de la care a fost lansat atacul laș împotriva cetățenilor noștri și a unor oficiali cu rang înalt”, afirmă șeful diplomației iraniene, înainte de a transmite: „Nu căutăm o escaladare sau războiul, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”.

Citiți și:  Prima reacție a președintelui Trump după atacul Iranului asupra bazelor militare americane din Irak

Cel puțin 13 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani. Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite ar fi balistice. Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți. De asemenea, Iranul a transmis un avertisment către aliații americanilor.

Operațiunea iranienilor s-a numit „Soleimani Martirul”, iar codul de atac a fost „O Zahra”, care face referire la fiica lui Mahomed. Teheranul afirmă că ora atacului - la 1:20 - nu este întâmplătoare, pentru că ora coincide cu momentul uciderii generalului Soleimani.

Redactor: Luana Păvălucă

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iranul anunță sancțiuni împotriva SUA și Marii Britanii pentru că au ajutat Israelul

Economia Iranului e un dezastru după decenii de sancțiuni, iar Rusia ar putea avea aceeași soartă: „Un avertisment pentru Putin”

O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o

Un rapper a fost condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste, în Iran

Partenerii noștri