Mesajul transmis de ministrul de externe al Iranului, după atacul din Irak care a vizat forțele americane

Data publicării:
BERLIN, GERMANY - JUNE 27: Iranian Minister of Foreign Affairs Mohammad Javad Zarif and German Foreign Minister Sigmar Gabriel (not pictured) speak to the media following talks on June 27, 2017 in Berlin, Germany. The two men discussed bilateral relations as well as the Iran nuclear agreement, which eases international sanctions against Iran in exchange for commitments by Iran on its nuclear program. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Foto: GettyImages

Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a transmis un mesaj pe Twitter, în primele ore ale dimineții de miercuri, după ce Gardienii Revoluției au anunțat că au atacat cu rachete balistice două baze irakiene ce găzduiesc militari americani, o operațiune care s-a dorit a fi o ripostă la uciderea generalului Qasem Soleimani.

Mesajul ministrului pare să fie într-un ton defensiv - nu vor mai urma alte operațiuni, Iranul nu dorește escaladarea, dacă nu este provocat. De asemenea, șeful diplomației iraniene sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de-acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe influentul generalul iranian.

„Iranul a luat și a încheiat măsurile proporționale, de autoapărare, conform Articolului 51 al Cartei ONU, țintind baza de la care a fost lansat atacul laș împotriva cetățenilor noștri și a unor oficiali cu rang înalt”, afirmă șeful diplomației iraniene, înainte de a transmite: „Nu căutăm o escaladare sau războiul, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citiți și:  Prima reacție a președintelui Trump după atacul Iranului asupra bazelor militare americane din Irak

Cel puțin 13 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani. Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite ar fi balistice. Teheranul a revendicat atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți. De asemenea, Iranul a transmis un avertisment către aliații americanilor.

Operațiunea iranienilor s-a numit „Soleimani Martirul”, iar codul de atac a fost „O Zahra”, care face referire la fiica lui Mahomed. Teheranul afirmă că ora atacului - la 1:20 - nu este întâmplătoare, pentru că ora coincide cu momentul uciderii generalului Soleimani.

Redactor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri