Live

Papa Francisc cere companiilor din Silicon Valley să evite să se îndrepte spre o nouă "formă de barbarie"

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

Papa Francisc a îndemnat vineri companiile din Silicon Valley să se asigure că progresul tehnologic, precum inteligenţa artificială, nu va conduce la o nouă "formă de barbarie", unde legea celui mai puternic prevalează asupra binelui comun, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Suveranul Pontif a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de trei zile organizate la Vatican, care se încheie sâmbătă, la care participă directori ai unor companii precum Facebook, Mozilla şi Western Digital, precum şi laureaţi ai premiului Nobel, eticieni catolici, autorităţi de reglementare, antreprenori din domeniul Internetului şi investitori în capitalul de risc.

"Dezvoltările remarcabile din sfera tehnologiei, în special cele privind inteligenţa artificială, duc la implicaţii din ce în ce mai semnificative în toate domeniile de activitate umană. Din acest motiv, discuţii deschise şi concrete pe această temă sunt necesare acum mai mult ca oricând", le-a spus papa Francisc participanţilor, printre aceştia numărându-se Mitchell Baker, preşedinte executiv al Mozilla, Gavin Corn, director al echipei juridice pentru securitate cibernetică de la Facebook, Jim Welsh, vicepreşedinte al Western Digital şi Reid Hoffman, co-fondator al LinkedIn.

Papa Francisc a declarat că tehnologia are nevoie de "principii morale atât teoretice, cât şi practice".

El a avertizat totodată cu privire la pericolele folosirii inteligenţei artificiale "pentru a vehicula opinii tendenţioase şi date false care ar putea otrăvi dezbaterile publice şi chiar manipula opiniile a milioane de oameni, până la punerea în pericol a instituţiilor care garantează coexistenţa civilă paşnică".

"Dacă aşa-zisul progres tehnologic ar deveni un duşman al binelui comun, acest lucru va conduce la o nefericită regresie până la o formă de barbarie dictată de legea celui mai puternic", a subliniat pontiful.

Conferinţa de trei zile de la Vatican are loc pe fondul creşterii spionajului cibernetic, a discursurilor motivate de ură din mediul online şi a folosirii greşite a datelor private.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc denunță comerțul cu armament: „E groaznic să câștigi bani din moarte”

Papa Francisc a vizitat Veneția, fiind prima sa călătorie de la începutul anului din cauza problemelor de sănătate

Biden înființează un comitet privind utilizarea sigură a inteligenței artificiale. Cine va consilia guvernul SUA

Mona Lisa cântă rap, folosind noul motor de inteligență artificială creat de Microsoft

Partenerii noștri