Live

Studiu: COVID a provocat cea mai mare scădere a speranței de viață din vestul Europei, de la cel de-al Doilea Război Mondial

Data publicării:
COVID a provocat cea mai mare scădere a speranței de viață din vestul Europei, de la cel de-al Doilea Război Mondial. Foto: Profimedia Images

Pandemia de Covid-19 a șters ani de progrese în ceea ce privește speranța de viață și natalitatea, ducând la cea mai mare scădere a speranței de viață din Europa de Vest, de la al Doilea Război Mondial, arată rezultatele unui studiu realizat e Centrul Leverhulme pentru Științe Demografice din Oxford, citat de The Guardian.

Studiul analizează atele din 27 de țări din Europa, SUA și Chile, pentru care au fost publicate înregistrările oficiale de deces pentru anul trecut. Dintre acestea, în 27 de țări s-au înregistrat reduceri ale speranței de viață.

Cele mai mari scăderi ale speranței de viață s-au înregistrat în rândul bărbaților din SUA, cu un declin de 2,2 ani față de nivelul din 2019, urmat de bărbații lituanieni (1,7 ani).

„Pentru țările din vestul Europei, cum ar fi printre altele Spania, Anglia și Țara Galilor, Italia, Belgia ultima dată când astfel de mari magnitudini de scădere a speranței de viață la naștere observate într-un singur an a fost doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, susține dr. José Manuel Aburto, co-autor al studiului.

Aburto a adăugat că amploarea pierderilor speranței de viață a fost puternică în majoritatea țărilor studiate, 22 dintre ele suferind pierderi mai mari decât jumătate de an în 2020.

„Femeile din opt țări și bărbații din 11 țări au suferit pierderi mai mari de un an. Pentru a contextualiza, au fost necesari în medie 5,6 ani pentru ca aceste țări să realizeze o creștere cu un an a speranței de viață recent: progresele au fost anulate în cursul anului 2020 de Covid-19”, a declarat Aburto.

Datele mai arată că bărbații au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață decât femeile din majoritatea celor 29 de țări. Cele mai multe reduceri ale speranței de viață în diferite țări au fost atribuite deceselor oficiale asociate COVID.

Dr. Ridhi Kashyap, un alt autor co-producător, a declarat că cercetătorii sunt conștienți de mai multe probleme legate de numărarea deceselor Covid, cum ar fi testarea inadecvată sau clasificarea greșită. Cu toate acestea, el a adăugat că „faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare, care este direct atribuibil Covid-19, arată cât de devastator a fost un șoc pentru multe țări”.

Kashyap a făcut apel să fie disponibile mai multe date cu privire la efectele pandemiei. „Cerem urgent publicarea și disponibilitatea mai multor date dezagregate dintr-o gamă mai largă de țări, inclusiv țări cu venituri mici și medii, pentru a înțelege mai bine impactul pandemiei la nivel global”.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Descoperire macabră la o fostă bază nazistă. Cinci schelete cu mâinile și picioarele tăiate, descoperite la „Bârlogul Lupului”

Ultimele zile ale lui Hitler. Pe 30 aprilie 1945, dictatorul care visa „Reich-ul de 1000 de ani” se sinucidea în buncărul său

80 de ani de la bombardamentele americane asupra Bucureștiului. „Era groaznic, fugeam când auzeam bombardierele. Apoi am fugit de ruși”

Semințele morții și misterul Insulei Antrax: Planul secret al britanicilor pentru înfrângerea Germaniei în al Doilea Război Mondial

Partenerii noștri