Live

Un participant la testele clinice pentru vaccinul COVID descrie efectele secundare. „Nu durează mult. E mai grav dacă nu te vaccinezi”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Yasir Batalvi, un tânăr participant la testele clinice pentru vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică Moderna, a vorbit într-un interviu pentru CNN despre efectele secundare pe care le-a experimentat după ce a fost vaccinat.

„La 30 de minute după ce am făcut vaccinul am simțit o durere și o amorțeală în braț. Ca și cum cineva m-ar fi lovit”, povestește Batalvi.

„Seara aceea a fost dificilă. Am făcut o febră ușoară, frisoane, m-am simțit obosit”, spune el.

Înainte de a face vaccinul, în cadrul testelor clinice, Batalvi a trebuit să semneze un document de 22 de pagini, în care erau prezentate posibilele efecte secundare. Spune că a avut ezitări, pentru că urma să fie voluntar pentru testarea unui vaccin experimental, dar că a mers totuși înainte și a făcut vaccinul.

Apoi, când Moderna a anunțat că vaccinul a demonstrat o eficacitate de 94%, Batalvi spune că a meritat riscul de a se fi oferit voluntar la testele clinice.

„Efectele secundare nu durează mult. Dar e mai grav dacă oamenii nu se vaccinează, efectele sunt de lungă durată. Poate fi diferența între viață și moarte”, spune el.

Compania americană Moderna a anunţat săptămâna trecută că rezultatele complete ale ultimului studiu clinic au confirmat o eficienţă de 94,1% a vaccinului său anti-COVID-19 şi va depune cererea de autorizare în regim de urgenţă atât la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Nicio formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanţi care au fost vaccinaţi. La studiul clinic de fază 3 au participat 30.000 de voluntari.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Adevărul despre vaccinuri: 8 milioane de învingători

Bolsonaro, fiica lui și mai mulți apropiați ar avea certificate false de vaccinare anti-Covid. Fostul președinte a fost audiat

EMA: Vaccinul Novavax ar trebui să includă o avertizare referitoare la efecte secundare cardiace

Vaccinarea anti-COVID se va face doar la medicii de familie, din iulie. Cei care se vaccinează primesc vouchere de 100 de lei

Partenerii noștri