Live

Ziaristul care a aruncat cu pantofii în George W. Bush candidează

Data publicării:

Ziaristul irakian care a aruncat cu pantofii după preşedintele american George W. Bush candidează pentru un loc în parlamentul de la Bagdad, informează Agerpres.

Muntazar al-Zaydi, acum în vârstă de 39 de ani, a devenit celebru în decembrie 2008 pentru gestul său de protest. Într-o conferinţă de presă, la Bagdad, el i-a strigat preşedintelui de atunci al SUA: „Câine, ăsta e sărutul de adio din partea poporului irakian!”; Bush a reuşit să evite pantofii aruncaţi de ziarist.

Ulterior, al-Zaydi a fost condamnat la un an de închisoare pentru agresarea unui şef de stat străin aflat într-o vizită oficială în Irak. El a fost eliberat după nouă luni pentru bună purtare şi este considerat de mulţi arabi un erou.

De teama altor consecinţe, el s-a refugiat în Liban, unde trăieşte şi acum. „Nu regret fapta, dimpotrivă, regret că n-am mai avut atunci încă o pereche de pantofi”, a declarat el despre episodul memorabil în care a fost protagonist.

Muntazar al-Zaydi este pe locul 95 din 138 pe lista de candidaţi a grupării "Marşul pentru reforme", formate din susţinători ai liderului populist şiit Moqtada Sadr şi din comunişti. Potrivit AFP, şansele sale de a fi ales sunt reduse.

Obiectivul său politic este „să-i arunc în închisoare pe toţi politicienii hoţi şi să-i fac să-şi regrete faptele şi să le confisc toate bunurile”.

El susţine că detestă şi acum Statele Unite şi cere retragerea imediată din Irak a tuturor militarilor americani. La argumentul că aceştia au ajutat forţele irakiene în lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, al-Zaidi a replicat: „Chiar SUA au favorizat Statul Islamic, cum puteţi spune că vor să scape de el?”.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Mădălina Ghenea a făcut anunțul, după ce a fost văzută de mai multe ori în compania aceluiași bărbat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o

Explozii la o bază militară de lângă Bagdad, unde s-ar fi aflat trupe și foști paramilitari pro-Iran. Israel și SUA neagă implicarea

Profanatorul Coranului care a băgat Suedia într-un scandal internațional acuză persecuții și se mută în Norvegia

Misiunea ONU care anchetează crimele Statului Islamic a fost nevoită să-şi încheie activitatea în Irak

Partenerii noștri