Live

Galerie Foto Marina braziliană va scufunda portavionul "fantomă" San Paulo în largul Atlanticului

Data publicării:
Portavionul din clasa Clemenceau a fost folosit de marina franceză între 1963 și 2000, sub numele Foch, și poate transporta 40 de avioane la bord. Nava a fost ulterior cumpărată de Brazilia și rebotezată Sao Paulo. Sursa foto Profimedia Images

Un portavion scos din uz, fabricat acum 60 de ani, care plutește în largul Braziliei de trei luni, va fi scufundat de marina militară a țării sud-americane, informează CNN.

Nava urma să fie dezembrată în Turcia, însă a fost respinsă și acum plutește în apele Atlanticului.

Portavionul Sao Paulo a fost tractat de un remorcher până în Europa, însă nu a trecut de strâmtoarea Gibraltar și a fost adusă înapoi după ce Turcia a decis că este un pericol de mediu.

Marina braziliană a anunțat că portavionul ia apă la bord și s-ar putea scufunda, drept urmare nu a fost primit în porturi.

În ciuda unei cereri a Ministrului Mediului către marina militară, de a nu scufunda nava, forțele navale au anunțat că nu au de ales și că vor trebui să scufunde portavionul la o adâncime de 5.000 de metri, la o distanță de 350 de kilometri de țărm, în zona economică exclusivă a Brazilei.

Locul ales este departe de zonele de protecție de mediu și de cabluri submarine.

"Având în vedere starea deteriorată a navei și inevitabilitatea unei scufundări necontrolate, nu există altă variantă decât scufundarea navei într-un mod organizat", a anunțat marina braziliană.

Forțele navale voiau să scoată portavionul în larg miercuri, însă procurorii au încercat să oprească procedura citând amenințarea de mediu pe care nava o prezintă, având în componență tone de azbest în pereții interiori. Un judecător federal a respins joi cererea procurorilor, susținând că marina a luat în calcul deja impactul asupra mediului.

Portavionul din clasa Clemenceau a fost folosit de marina franceză între 1963 și 2000 și poate transporta 40 de avioane la bord. Nava a fost ulterior cumpărată de Brazilia și rebotezată Sao Paulo.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un baraj s-a rupt în Brazilia, deja afectată de inundații masive. 30 de morți după ce un val de doi metri a acoperit casele

Cinci morți în Brazilia, unde sunt furtuni și inundații. Apa a ajuns la acoperișuri, iar oamenii s-au trezit în mijlocul unui lac

"Fujian", cel mai modern portavion al Chinei, începe testele pe mare

Râpele uriașe care înghit cartiere întregi amenință tot mai multe orașe. Un fenomen global agravat de schimbările climatice

Partenerii noștri