Live

Pedeapsa pentru invalidarea alegerilor de la Chişinău: Parlamentul European blochează ajutorul de 100 de milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Facebook

Parlamentul European a votat o rezoluţie în care "își exprimă profunda îngrijorare cu privire la decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinăului de către Curtea Supremă de Justiție a Moldovei, luată în mod dubios și netransparent, ceea ce a subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral". Documentul, care face şi o trecere în revistă a altor derapaje majore, cere "garantarea funcţionării mecanismelor democratice", dar şi blocarea ajutorului macrofinanciar şi bugetar oferite de Uniunea Europeană Republicii Moldova.

Parlamentul European "consideră că, în urma deciziei de invalidare a alegerilor pentru primării din Chișinău, nu au fost îndeplinite condițiile politice de acordare a asistenței macrofinanciare, reamintind că o condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare este ca țara beneficiară să respecte mecanisme democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept și să garanteze respectarea drepturilor omului", se arată într-o rezoluţie votată joi de Legislativul comunitar. Este vorba de o tranşă de 100 de milioane de euro.

"Deteriorare serioasă a relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană", semnalează, în acest context, analistul Paul Ivan, de la European Policy Centre. Într-o postare pe Facebook, expertul anticipează că, în urma rezoluţiei, ajutorul macrofinanciar "va fi cu siguranță blocat".

"Este cea mai dură rezoluție despre Moldova adoptată de Parlament în ultimii 10 ani", comentează şi eurodeputatul Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE şi vicepreşedinte al comisiei pentru bugete din Parlamentul European.

Cei trei lideri ai opoziţiei, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Viorel Cibotaru, au subliniat caracterul de penalizare al acestei rezoluţii pentru abuzul făcut de puterea politică în contextul alegerilor din capitala ţării (detalii AICI). În schimb, reprezentanţii PD, partid aflat la guvernare, au scos în evidenţă calitatea "eminamente politică" a documentului (detalii AICI).

Alte semnale de alarmă trase de rezoluţia votată joi

*"Reiterează preocupările privind concentrarea puterii economice și politice în mâinile unui grup restrâns de persoane, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice și a respectării drepturilor omului, politizarea excesivă a instituțiilor statului, corupția sistemică, investigarea insuficientă a fraudei bancare din 2014 și pluralismul media limitat; își exprimă îngrijorarea față de lipsa de independență a sistemului judiciar și în special de cazurile în care justiția selectivă este folosită ca instrument de exercitare a presiunii asupra adversarilor politici; solicită autorităților moldovene să reformeze sistemul judiciar, inclusiv prin numirea unor noi judecători, pentru a împiedica intervenția judiciară în procesul electoral și politic sau subminarea voinței democratice a poporului moldovean;"

*"Este preocupat de faptul că oponenții politici și avocații acestora sunt persecutați de autoritățile moldovene prin acuzații fabricate și proceduri penale și avertizează că, în acest sens, autoritățile încalcă statul de drept și drepturile oponenților și avocaților politici;"

*"Regretă faptul că, în urma fraudei bancare din 2014, în cursul căreia au fost furate circa 1 miliard de dolari din sistemul financiar al Republicii Moldova, autoritățile au făcut foarte puține progrese în ceea ce privește desfășurarea unei investigații aprofundate și imparțiale a acestei chestiuni; îndeamnă să se întreprindă eforturi hotărâte în vederea recuperării fondurilor furate și a aducerea celor responsabili în fața justiției, indiferent de apartenența politică; consideră că acest lucru este indispensabil pentru refacerea încrederii cetățenilor moldoveni în instituții și pentru restabilirea credibilității autorităților;"

*"Invită autoritățile moldovene să respecte principiile internaționale și cele mai bune practici și să garanteze un mediu favorabil societății civile; își exprimă îngrijorarea în special cu privire la includerea în actualul proiect de lege privind ONG-urile, discutate acum în Parlament, a unor dispoziții care ar putea reduce finanțarea externă a ONG-urilor moldovenești;"

DOCUMENT. Rezoluţia Parlamentului European - AICI.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Tragedie! Un campion a anunțat că fiul său în vârstă de 15 luni a murit: ”Prietenul meu e fără viață. Vă rog, ajutați-mă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Ce a făcut și ce trebuie să mai facă România pentru Republica Moldova

Giorgia Meloni și-a anunțat candidatura la alegerile europarlamentare: „Să trimitem stânga în opoziție”

"Foloseşte-ţi votul": Parlamentul European a lansat clipul electoral prin care cheamă cetățenii UE să voteze la alegerile europene

Partenerii noștri