Live

Galerie Foto Alegeri Republica Moldova. Rezultate oficiale: PAS, partidul Maiei Sandu, câștigă detașat și are majoritate absolută în Parlament

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
Alegătorii din Republica Moldova au fost chemați la urne, duminică, 11 iulie 2021, pentru a decide o nouă configurație a Parlamentului de la Chișinău Foto: Inquam Photos / George Călin

Peste 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot au fost așteptați duminică la urne pentru a-și desemna reprezentanții în viitorul parlament de la Chișinău. Din nou, lupta în alegeri s-a dat între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost leitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut au ales direcția în care va merge Republica Moldova.

UPDATE ORA 5:30 Forța proeuropeană din Parlamentul de la Chișinău, PAS, are majoritate absolută, cu 52,37 la sută din sufragii, după ce au fost procesate peste 99 la sută din procesele-verbale transmise de secțiile de vot. Opoziția din BECS are 27,48 la sută din voturi, în timp Partidul Șor a scăzut la 5,80. 

La acest scor, PAS ar obține 63 de mandate din cele 101 ale Parlamentului.

În diaspora, succesul partidului Maiei Sandu este covârșitor: 85,9  la sută. Au fost procesate datele din 88 la sută din secțiile de vot. Pe următorul loc se clasează Partidul lui Renato Usatîi, la egalitate cu PP DA (Partidul Platforma Demnitate și Adevăr), și apoi Blocul Socialiștilor și Comuniștilor (BECS), toate având sub 3 procente.

UPDATE ora 3:00 Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sanda va avea majoritate absolută în viitorul Parlament. După procesarea proceselor verbale din peste 98 la sută din secțiile de vot din țară, PAS are 51,31 la sută din voturi.

BECS - blocul comuniștilor și socialiștilor - are 28,23 la sută, iar Partidul Șor - 5,95 la sută. 

Sunt singurele trei forțe politice care vor intra în Parlament. 

Trebuie așteptată însă și încheierea numărării voturilor din diaspora, care ar putea să mai adauge câteva procente partidului din care provine Maia Sandu. Dacă se ține cont și de redistribuirea voturilor, miza pentru PAS va fi obținerea a 71 de mandate din cele 101 ale Parlamentului de la Chișinău. Este majoritatea de la care se pot face schimbări în Constituție.

UPDATE ora 1:44. După procesarea a peste 96 la sută din voturile din Republica Moldova, PAS a depășit 49 de procente, în timp ce BECS a scăzut sub 30 de procente (29,9 la sută), iar Partidul Șor are 6,29 la sută din sufragii.

Prezența la vot

La alegerile legislative anticipate au votat peste 1.476.000 de alegători, dintre care peste 210.000 au fost în disapora. Înseamnă o rată de participare la vot de 48,39 la sută, ceva mai mică decât la scrutinul precedent, din 2019, când a fost de 50,57 la sută.

În țară, majoritatea celor care au votat au fost femei (54 la sută), în timp ce în diaspora au predominat bărbații.

Ca vârstă, cei mai mulți votanți din țară au făcut parte din categoria de vârstă 56 - 70 de ani (33,16 la sută), urmând apoi segmentul 41-55 de ani (24,7 la sută). Tinerii au venit la vot în proporție mai mică: cei între 18-25 au reprezentat 7,36 la sută din totalul votanților, iar între 26-40 de ani au fost 23,7 la sută.

Cum s-a votat la Chișinău

Capitala a votat masiv pentru partidul președintei Maia Sandu. După numărarea voturilor din toate cele 304 secții de vot, aici PAS a obținut 56,77 la sută din voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor - 28,40 la sută din voturi, iar Partidul Șor mult sub media pe țară - 3,63 la sută.

Cum a votat diaspora

În diaspora s-au procesat voturile din aproape jumătate dintre secțiile de vot.

PAS a fost votat în diaspora într-o majoritate covârșitoare - 81,18 la sută.

Comuniștii și socialiștii au 5,16 la sută din voturi, un scor ce nu le-ar permite intrarea în Parlament, fiind vorba despre un bloc electoral.

Nici al treilea partid în preferințele diasporei, Blocul lui Renato Usatîi, n-ar intra în Parlament: are doar 3,77 la sută din sufragii.

Partidul lui Ilan Șor, clasat pe locul al treilea la votul din țară, în diaspora a obținut sub 1 la sută.

Majoritate absolută pentru PAS în Parlament

UPDATE 0:10. Peste 90 la sută din voturi au fost numărate în Republica Moldova.

PAS - 46,95 la sută

BECS - 31,36 la sută

Șor - 6,69 la sută

La un asemenea scor, cu redistribuire, partidul Maiei Sandu va avea majoritatea absolută în Parlament, având peste 52 de locuri.

UPDATE 23.40 Numărarea voturilor din 30 de secții din cele 150 din diaspora (20 la sută) arată că partidul PAS este preferat de departe de moldovenii plecați peste hotare, în timp ce Șor abia trece de 1 la sută din voturi: 

PAS - 63,68 la sută

BECS - 17,84 la sută

Blocul lui Renato Usatîi - 7,09 la sută

Șor - 1,18 la sută

UPDATE 23:13 Deja au fost procesate peste trei sferturi din voturile exprimate în Republica Moldova. În Parlament vor intra doar trei partide, iar majoritatea ar urma să aparțină partidului proeuropean din care provine Maia Sandu, PAS:

PAS - 46,94 la sută

BECS - 31,12 la sută

Șor - 6,95 la sută

AUR, sub 0,5 la sută din voturi

UPDATE 22:55 Peste două treimi din voturi au fost numărate. Partidul Maiei Sandu acumulează și mai multe procente și se distanțează: 

PAS - 46,71 la sută

BECS - 31,19

Șor - 7,24

Partidul AUR din România, care a avut candidați și în Republica Moldova, a luat sub 0,5 la sută din voturi.

Situația după numărarea a 50 la sută din voturi

UPDATE 22.35. Au fost procesate peste 50 la sută dintre buletinele de vot din Republica Moldova. Cifrele cresc ușor în favoarea PAS și scad în cazul forțelor de stânga.

Astfel, PAS are 45,42 la sută, BECS - 31,79 la sută și Șor - 8,09 la sută. 

UPDATE 22:30 Au fost procesate peste 46 la sută din voturi.

PAS a ajuns la 44,56 la sută din voturi, în timp ce comuniștii și socialiștii (BECS) au 32,18 la sută, iar Șor - 8,39 la sută.

De notat că BECS și Șor ar putea face o alianță în viitorul Parlament, ca o contrapondere la PAS, de aceea rezultatele lor trebuie privite împreună.

Primele rezultate oficiale parțiale

UPDATE 22:13 Au fost anunțate primele rezultate oficiale parțiale.

Astfel, după prelucrarea a 25 la sută din buletinele de vot, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) acumulează 39,83% din sufragii, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor - 34,26%, iar Partidul Șor - 10,79%.

Blocul condus de Renato Usatîi are un scor de 3,9%, sub pragul electoral.

Dorin Cimil, președintele CEC, a anunțat că la ora 22:00 încă 35 de secții de votare din diasporă continuă să fie deschise.  Votarea a avut loc „fără incidente majore și în condițiile unei transparențe totale”, a spus oficialul.

Rezultatele în timp real pot fi urmărite aici.

Exit-poll: PAS, peste 55 la sută din voturi

UPDATE 21:15 Un sondaj exit-poll, realizat telefonic, sub rezerva unei marje de eroare destul de însemnate, dă câștigător al scrutinului PAS, partidul președintei Maia Sandu, cu peste 55 la sută din voturi. Sondajul a fost făcut doar pe teritoriul Republicii Moldova, fără Transnistria. Diaspora nu a fost inclusă în sondaj.

Partidul Acțiune și Solidaritate este urmat de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, cu 24 la sută din opțiuni și Partidul Șor, cu 8,1 la sută.

Astfel, calculele sondajului arată că PAS ar lua 64 de mandate în viitorul Parlament, ceea ce ar înseamna o victorie pentru forțele prooccidentale.

UPDATE 21:00 Urnele în țară s-au închis. La ora 20:00 se înregistra o participare la vot de 46,07%, semnificativ mai slabă decât la alegerile parlamentare din 2019. Potrivit datelor CEC, până la această oră, în străinătate votaseră aproape 188 de mii de cetățeni moldoveni. În total, prezența la vot era de peste 1 milion 393 de mii de alegători.

UPDATE 16:25 - Prezență mai mică decât la parlamentare și prezidențiale. Până la ora 13:00 s-au prezentat la urne 25,24% dintre alegători. Comparativ cu scrutinul parlamentar din 2019, numărul alegătorilor care au votat până la ora 13:00 este cu 1,5% mai mic.

Pragul de validare a scrutinului a fost atins

Comisia Electorală Centrală a transmis că a fost atins pragul de validare de 33,3%. Acesta era indicele ce urma a fi atins pentru ca scrutinul parlamentar anticipat să poată fi considerat valabile. La vot au ieşit peste 982.000 de alegători.

UPDATE 16:15 - Agenția TASS anunță că trupele ruse din Transnistria sunt pregătite să intervină la alegerile pentru parlamentul Moldovei, dacă apar „provocări”

UPDATE 11.10. Maia Sandu a votat și a îndemnat oamenii să meargă la urne pentru a alege un Parlament cinstit.

"Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Vreau să îi încurajez pe oameni să creadă în puterea lor.

Azi cetățenii se pot elibera de hoți. Pot alege un Parlament cinstit, care să lucreze în interesul tuturor cetățenilor", a declarat Maia Sandu, a ieșirea din secția de votare.

Moldovenii din UE s-au așezat la cozi uriașe la secțiile de votare

UPDATE 11.00. Deja sunt cozi de zeci, chiar sute de persoane la secțiile de votare din străinătate.

Mesaje pentru alegătorii moldoveni au venit și de la București. Președintele Camerei deputaților, Ludovic Orban, a declarat, într-un mesaj video pentru moldoveni: "Dragi cetăţeni ai Republicii Moldova, în noiembrie aţi făcut un pas către un viitor prosper prin votul decisiv de la alegerile prezidenţiale. 

Pe 11 iulie sunt convins că această decizie a majorităţii va fi întărită de o victorie hotărâtoare a Partidului Acţiune şi Solidaritate. Sunt alături de PAS pentru că este o garanţie că viziunea preşedintelui Maia Sandu va fi implementată. Fiecare vot al vostru garantează o guvernare stabilă, cinstită, proeuropeană, garantează progresul Republicii Moldova. Victoria Partidului Acţiune şi Solidaritate înseamnă de fapt, fără doar şi poate, victoria Republicii Moldova. Dragi cetăţeni ai Republicii Moldova, hotărâţi pe 11 iulie viitorul ţării dumneavoastră pentru că Moldova merită mai mult"

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Politico: Cum vrea Moldova să răstoarne regimul marionetă de la Tiraspol al Rusiei. Economia Transnistriei se va prăbuși peste noapte

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Ce a făcut și ce trebuie să mai facă România pentru Republica Moldova

Alina Gorghiu s-a întâlnit cu omoloaga sa de la Chișinău: Vom trimite Republicii Moldova experți pentru aderarea la UE

Partenerii noștri