Live

NASA a pierdut contactul cu elicopterul său Ingenuity de pe Marte

Data publicării:
Elicopterul, care seamănă cu o dronă mai mare, a devenit în 2021 prima navă motorizată care a zburat pe o altă planetă. Foto: Profimedia

NASA a pierdut contactul cu micul său elicopter Ingenuity de pe Marte, chiar în momentul în care acesta efectua cel de-al 72-lea său zbor, a anunţat agenţia spaţială americană, precizând că se caută o modalitate de a restabili comunicarea, relatează agenţia Belga, citată de News.ro.

Elicopterul, care seamănă cu o dronă mai mare, a devenit în 2021 prima navă motorizată care a zburat pe o altă planetă. Acesta a ajuns pe Marte împreună cu roverul Perseverance, care acţionează ca un releu pentru a transmite date între elicopter şi Pământ.

Ingenuity a atins într-adevăr o altitudine de 12 metri în timpul zborului său de joi, a explicat NASA într-un mesaj publicat vineri seara. Dar "în timpul coborârii sale, comunicaţiile dintre elicopter şi rover s-au încheiat mai devreme, înainte de aterizare", a precizat NASA.

Echipele care se ocupă de elicopter "analizează datele disponibile şi iau în considerare următorii paşi pentru a restabili comunicarea cu elicopterul", a adăugat agenţia spaţială americană.

Zborul fusese planificat pentru "a verifica sistemele elicopterului, după ce a aterizat mai devreme decât era prevăzut în timpul zborului precedent", a arătat agenţia spaţială.

Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care se ocupă de nava spaţială, a anunţat de asemenea că roverul Perseverance nu poate vedea în prezent Ingenuity, dar că echipele sale "ar putea lua în considerare posibilitatea de a se apropia pentru o inspecţie vizuală".

NASA a mai pierdut temporar contactul cu elicopterul în trecut, în special pentru o perioadă prelungită de aproximativ două luni, în 2023, dar această întrerupere a fost planificată la momentul respectiv.

Ingenuity, care cântăreşte doar 1,8 kg, a fost programat iniţial să decoleze doar de cinci ori, dar misiunea a depăşit toate aşteptările. În total, elicopterul a parcurs aproximativ 17 kilometri şi a zburat la o altitudine de 24 de metri. Longevitatea sa este remarcabilă, mai ales având în vedere că trebuie să supravieţuiască nopţilor marţiene geroase, păstrându-şi căldura cu ajutorul panourilor solare care îi încarcă bateriile în timpul zilei.

Elicopterul a devenit astfel tovarăşul de călătorie al roverului Perseverance, a cărui misiune este de a căuta urme de viaţă străveche pe Marte. Perseverance a fost lansat la 30 iulie 2020 şi a devenit activ pe Marte la 18 februarie 2021.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Simulare realizată de un supercomputer NASA

Astronomii au găsit, în sfârşit, o planetă asemănătoare Pământului, care are și atmosferă. De ce nu poate fi locuită 55 Cancri

Cât de asemănătoare sunt Terra și Marte? Cercetătorii au făcut o descoperire inedită pe Planeta Roșie: „Ceva special a fost acolo”

Nava spațială creată de Boeing n-a fost lansată nici azi. Numărătoarea inversă a fost oprită cu două ore înainte de decolare

Partenerii noștri