Live

Naționalistul prorus Milorad Dodik a câștigat președinția republicii sârbe din Bosnia

Data actualizării: Data publicării:
Omul forte al sârbilor din Bosnia, naţionalistul prorus Milorad Dodik, a câştigat preşedinţia entităţii sârbe a ţării divizate. Foto: Profimedia Images

Omul forte al sârbilor din Bosnia, naţionalistul prorus Milorad Dodik, a câştigat preşedinţia entităţii sârbe a ţării divizate, a anunţat joi Comisia Electorală Centrală, după renumărarea voturilor motivată de acuzaţii de fraudă din partea opoziţiei, relatează France Presse.

„Numărătoarea de control a confirmat (...) că Milorad Dodik, candidatul reprezentând poporul sârb şi care era în frunte (...), a rămas cu cel mai mare număr de voturi obţinute”, a declarat Suad Arnautovic, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

Comisia Electorală Centrală (CIK) a ordonat o nouă numărare a voturilor la 10 octombrie, când rezultatele preliminare aproape complete îi acordau lui Milorad Dodik 48% de voturi faţă de 43% pentru candidata opoziţiei Jelena Trivic, conform Agerpres.

Aceste alegeri s-au numărat printre numeroasele scrutine organizate pe 2 octombrie la nivelul central şi al celor două entităţi ale Bosniei, Republica Srpska (RS) şi entitatea croato-musulmană, în virtutea unui sistem complex şi adesea paralizant moştenit din acordurile de pace de la Dayton din 1995.

Partidele de opoziţie din RS au acuzat „fraude” a doua zi după alegeri. Ele l-au acuzat pe Milorad Dodik şi partidul său de „jefuirea organizată a alegerilor”.

Milorad Dodik, în vârstă de 63 de ani, politicianul pro-rus care domină scena politică a sârbilor din Bosnia de mai bine de 15 ani şi care a fost vizat de sancţiuni americane şi britanice pentru politicile sale separatiste, respinge aceste acuzaţii şi declară că este „învingătorul” scrutinului.

Citește și Aleksandar Vucic: Regimul de la Priștina pune în pericol stabilitatea, pacea și supraviețuirea poporului sârb din Kosovo

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur la granița României, marți dimineață

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Xi Jinping va face un turneu european în luna mai. Ce țări va vizita liderul de la Beijing

Serbia anunță un exercițiu militar uriaș la granița cu Kosovo: „Vom arăta că țara noastră nu este un sac de box”

Partenerii noștri