Live

NATO aduce noi sisteme de apărare avansate la granița cu Rusia, în țările baltice

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Țările NATO implementează un model de apărare aeriană rotațională în Lituania, ca răspuns la solicitările țărilor baltice de a îmbunătăți capacitățile de apărare ale Europei în regiune, pe fondul agresivității Rusiei, relatează Newsweek.

Ministru lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, care a vorbit de această nouă apărare anti-aeriană la o conferință de presă, joi, sistemele de apărare vor fi operaționale la sfârșitul anului, în Lituania.

Țările NATO s-au pus de acord să creeze un sistem de rotativă, în care aliații își vor desfășura sistemele de apărare aeriană în țările baltice pentru o perioadă de timp, pe parcursul summit-ului de la Vilnius, din vară.

Anusauskas nu a precizat care țări occidentale sunt implicate în această primă rundă de rotație a sistemelor de apărare instalate în Lituania, dar a precizat că echipamentele includ sisteme Patriot. Oficialul a declarat că rachetele Patriot sunt furnizate de un aliat european, nu de SUA.

„Așteptarea este ca acest principiu să nu fie o chestiune temporară și singulară, ci să acopere toate lunile din calendar – va întări semnificativ capacitatea noastră de apărare aeriană”, a spus Anusauskas.

Un număr mare de țări europene au vorbit de îngrijorările lor cu privire la războiul Rusiei în Ucraina și față de posibilitatea ca acesta să degenereze într-un conflict NATO-Rusia.

Alianța a făcut pași importanți pentru accentuarea sistemelor sale de apărare de-a lungul graniței sale estice, în ultimel luni, inclusiv prin antrenamente de anvergură pentru 90.000 de militari din 32 de state membre în țările care au graniță cu Rusia – statele baltice și Polonia.

Lituania, Letonia și Estonia au fost printre cele mai active voci în a îndemna la pregătire pentru următoarea ofensivă a Rusiei în regiune. Serviciul de informații din Estonia, de exemplu, a spus că Rusia se pregătește de război cu NATO în următorii zece ani.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA anunță că mai trimit încă 2 miliarde de dolari Ucrainei, în condițiile în care situația de pe front devine tot mai dificilă

Lupte dure pe frontul din Harkov. Ucrainenii îi resping pe ruși la Vovcensk. Putin spune că trupele Moscovei își îmbunătățesc pozițiile

Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022. Ce i-a cerut Putin lui Zelenski

Rușii au recucerit Robotîne, satul de pe „linia Surovikin” cucerit cu greu de armata ucraineană în timpul contraofensivei din 2023

Partenerii noștri