SUA anunță că mai trimit încă 2 miliarde de dolari Ucrainei, în condițiile în care situația de pe front devine tot mai dificilă

Data publicării:
Antony Blinken
Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a anunţat, miercuri, la Kiev, un nou ajutor militar, de 2 miliarde de dolari, pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei în faţa armatei ruse, care se află în ofensivă în special în nord-estul Ucrainei, relatează Reuters.

Muniţii, blindate, rachete şi sisteme antiaeriene vor fi livrate rapid Ucrainei pentru a fi trimise pe front, a precizat Blinken la o conferinţă de presă în capitala ucraineană. Statele Unite se axează pe trimiterea de sisteme de rachete Patriot şi alte forme de apărare aeriană critică pentru Ucraina, a continuat şeful diplomaţiei americane.

Noul pachet de ajutor militar, oferit Ucrainei din fondurile de 61 de miliarde de dolari aprobate recent în acest scop de Congresul SUA, va fi folosit atât pentru furnizarea pe termen scurt a unor echipamente militare americane, pentru achiziţia de către Ucraina de echipamente militare din alte ţări şi pentru investiţii în industria de apărare ucraineană.

Blinken a mai anunţat că o întâlnire între preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden şi Volodimir Zelenski, ar putea avea loc în săptămânile următoare, iar în acelaşi orizont de timp ar putea fi semnat un acord de securitate între SUA şi Ucraina, după ce guvernul ucrainean a încheiat deja acorduri de acest fel cu mai multe state occidentale care-i oferă ajutor militar în războiul purtat de Rusia împotriva sa.

Cât despre folosirea de către Ucraina a armelor primite ca ajutor pentru a ataca direct teritoriul Rusiei, Blinken a susţinut că aceasta este o decizie ce revine Ucrainei.

„Noi nu am încurajat sau favorizat lovituri în afara Ucrainei, dar în cele din urmă revine Ucrainei să ia deciziile asupra modului în care duce acest război”, a spus Blinken, după ce Rusia a avertizat ţările occidentale cu privire la orice atac împotriva teritoriului său cu armele acestora.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri