Live

Nika Shakarami a fost bătută până la moarte de forțele iraniene, acuză mama fetei de 16 ani

Data publicării:
Nika Shakarami a fost bătută până la moarte de forțele iraniene, acuză mama fetei de 16 ani. Foto: Profimedia

Mama adolescentei iraniene de 16 ani, Nika Shakarami, care a murit în timpul protestelor din Iran, respinge declaraţiile oficiale potrivit cărora moartea fetei a avut loc după ce aceasta a căzut dintr-o clădire şi susține că tânăra a fost bătută până a murit de forţele regimului, scrie The Guardian.

Nasreen Shakarami spune că autorităţile au refuzat să anunţe familia despre moartea fiicei sale timp de 10 zile şi apoi au scos-o pe Nika de la morgă, îngropând-o într-un sat îndepărtat, fără acordul familiei. Potrivit acesteia, din dosarul morții fetei reiese că craniul adolescentei a fost grav afectat şi că rănile arătau că a fost lovită în mod repetat în cap.

Protestele din Iran din ultimele patru săptămâni sunt considerate cea mai mare provocare pentru autoritatea regimului iranian din ultimii 13 ani. Liderii Iranului au declarat protestele drept un complot străin şi un impuls separatist al unei minorităţi kurde. Cu toate acestea, numeroşi oameni din toate categoriile sociale continuă să alimenteze o mişcare care provine din nemulţumirile sociale larg răspândite.

Între timp, o altă adolescentă a fost ucisă. Sarina Esmailzadeh, o tânără de 16 ani care posta vloguri pe YouTube, ar fi fost ucisă după ce a fost bătută de forţele de securitate la un protest din Gohardasht din provincia Alborz, pe 23 septembrie, potrivit Amnesty International.

Manifestaţiile din toată ţara sunt centrate pe drepturile femeilor, în special pe cererile de a evita hijab-ul, pe care regimul îl impune.

Protestele au început în regiunile kurde din Iran după ce tânăra Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a decedat în custodia poliţiei morale iraniene, care a reţinut-o pentru încălcarea codului vestimentar pentru femei.

 

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A luat cea mai controversată decizie la 37 de ani și s-a îmbogățit! Cum au reacționat copiii ei, după ce au aflat ce face

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Conflict între Iran și China. Ambasadorul Beijingului a intervenit într-o dispută dintre Teheran și EAU

O femeie vrea să facă istorie în Iran. Cine este Zohreh Elahian, care vrea să fie președinte după ce Raisi a murit

Iranul accentuează din nou represiunea și arestează 35 de oameni pe care-i acuză că participau la o „rețea de sataniști”

Iranul le-a dat rebelilor Houthi rachete balistice Ghadr, cu rază de acțiune de până la 2.000 km

Partenerii noștri