Live

O simplă examinare a ochiului poate prezice riscul de atac de cord (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
O simplă examinare a ochiului poate prezice riscul de atac de cord. FOTO: Studiu

Cercetătorii au descoperit că o examinare a vaselor de sânge ale ochiului ar putea ajuta la identificarea persoanelor care pot avea probleme cardiace.

Potrivit unui studiu, o simplă examinare non-invazivă a ochilor poate stabili dacă există risc de atac de cord, scrie The Guardian.

Combinarea informațiilor obținute despre dispunerea vaselor de sânge din retină cu factorii clinici tradiționali le-a permis cercetătorilor să identifice mai bine riscul de a face atac de cord.

Rezumatul studiului va fi prezentat luni, la conferința anuală a Societății Europene de Genetică din Viena. La eveniment se vor prezenta detalii despre informațiile adunate în cadrul studiului care a vizat stilul de viață a 500.000 de persoane din Marea Britanie.

Au fost luați în calcul factori demografici, vârsta, sexul, tensiunea arterială, indicele de masă corporală și dacă persoanele sunt fumătoare. Apoi, s-a analizat dacă se poate stabili o legătură între analiza pe retină și infarct.

Ana Villaplana-Velasco, doctorand la Universitatea din Edinburgh, a declarat: "În mod surprinzător, am descoperit că modelul nostru a fost capabil să identifice mai bine participanții cu risc scăzut sau ridicat de infarct miocardic comparativ cu modele clasice care se referă doar la aspectele demografice. Modelul a fost îmbunătățit prin faptul că s-au adăugat și detalii privind tendința genetică de a face atac de cord".

Vârsta medie la care oamenii pot suferi un atac de cord este de 60 de ani.

Cercetătorii speră că în viitor, o simplă examinare a retinei poate oferi suficiente informații pentru a identifica persoanele expuse riscului.

"Acest lucru le-ar permite medicilor să sugereze comportamente care ar putea reduce riscul, cum ar fi renunțarea la fumat și menținerea colesterolului și a tensiunii arteriale normale", a spus Villaplana-Velasco

Cercetătorii cred că este posibil ca fiecare afecțiune să aibă un profil unic de variație a retinei și sugerează că descoperirile lor pot fi utile în identificarea tendinței către alte boli. Villaplana-Velasco a precizat că ar dori să repete analiza separat la bărbați și la femei pentru a vedea dacă acest lucru poate oferi o imagine și mai clară asupra riscului de infarct.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Experții avertizează: Mai mult de jumătate din populația lumii s-ar îmbolnăvi de malarie și febră dengue până la finalul secolului

Mai multe medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate de la 1 mai. Anunțul Ministerului Sănătății

Bărbat cu botulism după ce a mâncat conserve de pește. Tratamentul a fost adus din R. Moldova, pentru că în România nu s-a găsit

Gaz periculos depistat în școli și grădinițe din 16 județe. E considerat unul dintre factorii de risc pentru cancerul pulmonar

Partenerii noștri